Tennessee Williams, de fapt pe adevaratul lui nume Thomas Lanier Williams III, (1911-1983) a fost un scriitor american. Porecla de  „Tennessee“ i-a fost data de colegii lui de studiu de la Universitatea din Missouri pentru ca vorbea cu un accent raspandit in Tennessee; bunicii lui pe care ii vizita des si mai ales cu drag si la varsta maturitatii, locuiau si ei in Tennessee, ceea ce i-a marcat definitiv pronuntia in limba engleza.

Din creatia lui in 1944 se juca déjà cu mare succes la Hollywood piesa « Menajeria de sticla » , care cu un timp inainte fusese de fapt respinsa. « Un tramvai numit dorinţă » ( A Streetcar Named Desire) este o piesă de  succes jucata in premiera in 1947 la teatrul Ethel Barrymore Theater in regia lui Elia Kazan, cu Marlon Brando, Jessica Tandy, Kim Hunter şi Karl Malden. Intriga piesei graviteaza în jurul conflictului ideologic si cultural dintre Blanche DuBois, o veche sudista, afisand o pretiozitate dusa pana la ridicol şi Stanley Kowalsky, un reprezentant al clasei muncitoare în ascensiune a orăşenilor imigranţi.

In 1948 Tennessee Williams a fost distins cu Premiul Pulitzer pentru aceasta  piesa.

Premiera piesei « Un tramvai numit dorinţă »  la Londra a avut loc în 1949, în regia lui Laurence Olivier, rolul principal fiind jucat de renumita actrita Vivien Leigh. Alti actori celebri care au jucat  rolul personajelor Blanche DuBois şi Stanley Kowalski au fost Anthony Quinn, Alec Baldwin şi Jessica Lange, John C. Reilly şi Natasha Richardson, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Isabelle Huppert.
În România realizarea scenica cea mai cuniscuta este aceea a lui Liviu Ciulei în 1965, in rolurile principale cu Clody Bertola şi Victor Rebengiuc.

 

 

(360)

Categorie:

Teatru radiofonic

Etichete:

, , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*