Interpretarea textelor lui I. L. Caragiale este un act de anvergura actoriceasca pe care putini actori il abordeaza in cariera lor, tocmai din cauza complexitatii personajelor si a caracterului lor multivalent. Cu atat mai mult „Un pedagog de scoala noua” solicita performante iesite din comun, considerand vocabularul atipic pe care personajul lui Caragiale il foloseste.

Victor Museteanu intra insa cu dezinvoltura in rolul pedagogului. Usurinta cu care expresiile, de altfel greu de pronuntat, sunt enuntate, transforma zambetul initial in adevarate hohote de ras. Meritul cel mai mare ramane insa evocarea printre randuri a unei epoci nostalgice, cu dascali, elevi si parinti dintr-o lume care ne zambeste uitata in tablouri ingalbenite.
Auditie placuta!

Un pedagog de scoala noua este o lucrare inspirata din graiul ardelenesc, in care apar multe cuvinte de origine maghiara si germana. Interpretarea textului este asadar o „misiune” pentru ardeleanul autentic, care stapaneste nu numai grupurile de vocale maghiarizate, dar si intonatia tipica, fireasca si nedisimulata. Mi-a facut mare placere sa-l interpretez pe Mariu Chicos Rostogan, cu atat mai mult cu cat la noi la Baia Mare, limba vorbita in fiecare zi este tocmai cea propusa de I. L. Caragiale.
Victor Museteanu


Realizatori / Colaboratori:

Interpretare: Victor Museteanu
Sunet si efecte sonore: Cosmin Marza, Gelu Filip
Regia artistica: Mihai Nae

(13481)

Categorie:

Clasici, Ion Luca Caragiale, Proza scurtă, Umor, Victor Muşeţeanu

Etichete:

, , , , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*