Genul lucrarii: audiobook – lectura integrala
Durata: 8min: 22sec

Autor: Urmuz
Interpret: Victor Museteanu
Regia artistica: Mihai Nae
Grafica: Emanuel Pitut

Aparitia operei Palnia si Stamate se datoreaza lui T. Arghezi care l-a convins pe Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzau) sa publice aceasta lucrare in 1922 in revista „Cugetul romanesc” . Criticul G. Calinescu a calificat aceasta lucrare in proza a lui Urmuz drept:”joc estetic pe care il profeseaza scolarii”. Un alt critic, Nicolae Manolescu a spus despre creatia lui Urmuz ca „nu foloseste pur si simplu cliseul dar ca, schimbandu-i intentionat contextul uzual, atrage deodata atentia asupra lui”.
Palnia si Stamate”, subintitulat „Roman in patru parti”, are o structura extrem de redusa, continutul fiind concentrat la maxim. Cele patru parti sunt numerotate si structurate ca in orice opera epica, avand toate elementele traditionale asezate in ordine fireasca, astfel: prima parte descrie locul desfasurarii actiunii, partea a doua prezinta personajele, a treia parte este actiunea propriu-zisa, iar ultima ilustreaza deznodamantul.

OPERA INREGISTRATA LA ORDA
Copierea şi repostarea clipurilor pe alte surse, în reţele de distribuire închise sau pe torenţi sunt interzise de Legea Drepturilor de Autor (Legea 8). Pentru difuzarea pe episoade la radio (inclusiv stream – radio pe internet) vă rugăm să ne contactaţi!

(2218)

Categorie:

Proza scurtă, Umor, Urmuz, Victor Muşeţeanu

Etichete:

, , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*