O noapte furtunoasa de Ion Luca Caragiale o comedie de situatii…

I.L. Caragiale (1852-1912), dramaturg şi prozator, a fost un observator lucid şi ironic al societăţii româneşti din vremea lui, un scriitor realist şi moralizator, un excepţional creator de oameni şi de viaţă. Comediile sale – O scrisoare pierdută, D-ale carnavalului, O noapte furtunoasă şi Conu Leonida faţă cu reacţiunea atestă un spirit de observaţie necruţător pentru cunoaşterea firii umane, de aceea personajele lui trăiesc în orice epocă prin vicii, impostură, ridicol şi prostie. El foloseşte cu măiestrie satira şi sarcasmul, pentru a ilustra moravurile societăţii româneşti şi a contura personaje dominate de un defect moral predominant pentru acea tipologie umana.

O noapte furtunoasă este o comedie a moravurilor de mahala, ilustrând aspecte sociale şi psihologice specifice locuitorilor de la periferia Capitalei, cu scandaluri şi „ambiţuri” de familişti, cu nelipsitul triunghi conjugal, o lume pe care Caragiale a iubit-o cu patimă. Principalul mijloc artistic de realizare a acestei comedii este comicul de situaţie, alături de care se manifestă şi comicul de limba), comicul de nume, comicul de caracter…

Jupan Dumitrache, negustor de cherestea, era casatorit cu Veta. Acesta vorbea ,intr-o seara, cu Nae Ipingescu, de profesiune politai, si ii povestea suparat cum un tanar functionar se tinea dupa nevasta-sa. Jupan Dumitrache era si un barbat gelos si care tinea foarte mult la onoarea sa de familist asa ca interventia acestui domn nu ii era deloc pe plac. Urmeaza o noapte furtunoasa si plina de incurcaturi!

(525)

Categorie:

Clasici, Ion Luca Caragiale, Teatru radiofonic

Etichete:

, , , , , , , , , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*