In loc de „cuvant inainte” Editura Cartea Sonora propune pentru cei interesati de viata si activitatea marelui nostru dragamanturg I L Caragiale un articol lung dar deosebit de bine realizat de autoarea Doris Minorescu…

Avem placerea de a reda aici cateva randuri din lucrarea dumneaei despre viata si mult controversata  careiera de dramaturg a geniallului nostru Caragiale:

…. „În această perioadă îl întâlneşte pe Eminescu, o întâlnire marcantă pentru istoria literaturii şi pentru destinul său, prin apropierea ulterioară de societatea „Junimea”. Epoca aceasta, prelungită până pe la 1872, când Ion Luca este un intim al scenei, funcţionând ca sufleur, copist şi actor în roluri mărunte, contribuie în mod decisiv la reuşita lui ca dramaturg, peste câţiva ani. Acum a deprins Caragiale înţelegerea specială a teatrului pe care o au doar cei care participă la spectacol de pe scenă, iar nu din lojă: compoziţia armonioasă a intrigii, importanţa decorului, costumelor, gesticii, mimicii, eliminarea retorismelor şi a momentelor moarte, un mare simţ al autenticităţii în reprezentarea dramatică. Peste ani, Caragiale va fi şi un excelent regizor (director de scenă, cum se spunea pe atunci). Dar mai ales piesele sale de teatru, rămase clasice, sunt nişte demonstraţii de stăpânire expertă a compoziţiei dramatice”…. (Doris Minorescu)

(850)

Categorie:

Clasici, Ion Luca Caragiale, Teatru radiofonic

Etichete:

, , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*