Genul lucrarii: audiobook – lectura integrala
Durata: 5min

Autor: Urmuz
Interpret: Victor Museteanu
Regia artistica: Mihai Nae
Grafica: Emanuel Pitut

Foarte original in lucrarile sale, un avangardist al perioadei interbelice, Urmuz neaga in creatia sa toate legaturile lumii in care traieste: familie, societate, economie, comert, politica, filozofie, religie si stiinta.
Tehnica lui portretistica este la fel de originala ca si creatia sa in general, el porneste de la cateva elemente disparate („ochi, favoriti si rochie”) si creeaza astfel un orizont de asteptare fals. Nu seajunge la o contemplare logica a unui portret care se vrea sumar ci Urmuz realizeaza un amalgam absurd, o confuzie voita a planurilor, care scoate eroul din toate formele de existenta si categoriile logic posibile: nici om, nici animal, nici obiect, nici barbat, nici femeie, ci un produs clar al imaginatiei creatoare. In ciuda acestui fapt portretul prinde totusi de la o oarecare distanta contur, ca in tablourile lui Picasso. Autorul pastreaza insa si o logica a structurii narative: Ismail, corupt si maniac in ciuda pozei aristocratice, isi gaseste un supus („ventilatorul Turnavitu”) care il slujeste zelos, cand este concediat deoarece a imbolnavit viezurii stapanului. Furios, umilul servitor se razbuna, apoi se sinucide. In lectura actorului Victor Museteanu, lucrarea Ismail si Turnavitu merita cu adevarat ascultata!

OPERA INREGISTRATA LA ORDA
Copierea şi repostarea clipurilor pe alte surse, în reţele de distribuire închise sau pe torenţi sunt interzise de Legea Drepturilor de Autor (Legea 8). Pentru difuzarea pe episoade la radio (inclusiv stream – radio pe internet) vă rugăm să ne contactaţi!

(3695)

Categorie:

Proza scurtă, Umor, Urmuz, Victor Muşeţeanu

Etichete:

, , , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*