Din distributie:
Nicolae Brancomir ,
Costache Antoniu ,
Radu Beligan ,
Radica Tapalaga

Victor Eftimiu, nascut pe 24 ianuarie 1889 in Boboshtice, Albania este cunoscut in literatura noastra ca poet, dramaturg, povestitor, traducator si academician roman,. Scoala primara o face  in limba greaca, in comuna lui natala. In anul 1905, cand se stabileste la Bucuresti publica si prima poezie in revista „Speranta”. Cetatenia romana o obtine cativa ani mai tarziu de-abia in anul 1919.
Colaboreaza cu versuri  in revista Duminica, iar in 1907 i se publica in revista Viata literara si artistica prima poezie semnata cu numele de Victor Efrimiu. In 1909 pleaca la Paris, unde scrie primele versuri din piesa „Insir-te margarite”, opera ce marcheaza o piatra de capatai in creatia si evolutia lui scriitoriceasca. Astfel, la Bucuresti, in 1912, isi incepe debutul unei cariere dramaturgice de succes.
In 1923 apare primul roman al lui Victor Efrimiu, intitulat „Tragedia unui comediant”. Un an mai tarziu, pe scena Teatrului National din Bucuresti are loc premiera tragediei Thebaida. Scriitorul primeste in 1932 Premiul National pentru Literatura, iar la 31 mai 1948 este ales membru titular al Academiei Romane.
Victor Eftimiu a creat peste 140 de volume si un numar semnificativ  (peste 40) de piese de teatru, multe dintre ele de mare succes. Cele mai insemnate titluri de piese dramatice  ale lui Victor Eftimiu sunt: Mesterul Manole, Cocosul negru, Omul care a vazut moartea, Inspectorul broastelor, Marele duhovnic, Haiducii, Parada, Stramosii, Crinul vietii.
Victor Eftimiu este numit director al Teatrului « Comedia » in anul 1912. De asemenea este numit de mai multe ori director al Teatrului National din Bucuresti si al celui din Cluj (in 1927). Victor Eftimiu trece in nefiinta pe data de 27 noiembrie 1972.

(412)

Categorie:

Teatru radiofonic

Etichete:

, , , , , , , , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*