William Shakespeare (1564 – 1616) a fost un dramaturg, poet si actor englez. Creaţia sa dramaturgică, fie că de vorba de comediile sale sau de tragedii, se bucură de notorietatea de a fi cea mai tradusă, cel mai des ecranizată şi jucată din litearatura universală. Opera rămasă în urma activităţii sale prodigioase (cele care ne sunt cunoscute  în ziua de azi) cuprinde un număr de 38 – după unii doar 37 de drame si 154 de sonete.
Este considerat şi ca unul dintre cei mai importanţi poeţi ai literaturii universale…

Câteva idei care să înlesneascsă audierea piesei pentru elevii de scoală…
Piesa se deschide cu un dialogul rostit de de fratele răposatului rege.  Garzile palatului în timp ce făceau de strajă vad o fantoma care seamana cu regele mort si decid sa îi destăinuiască acest lucru şi  lui Hamlet. Hamlet este foarte îndurearat de moarteai tatalui sau dar mai ales este trist pentru că mama lui s-a recasatorit chiar cu fratele sotului mort, care acum a  ajuns rege.
Gărzile de onoare i se destăinuiesc lui Hamlet care afla astfel de aparitia duhului tatalui sau si doreste neintârziat sa facă şi el de straja, in locul unde gărzile au văzut apărând duhul. Duhul i se arata fiului, marturisindu-i acestuia ca nu a murit muscat de sarpe aşa cum s-a zvonit, ci a fost otravit de propriul frate, ce i-a furat sotia si regatul. Spiritul tatalui sau ii cer lui Hamlet sa-l razbune. Hamlet hotaraste sa ţină toul în secret şi nu vorbeşte despre cele întâplate decât cu cele trei garzi, care îi erau prieteni si în care avea deplină încredere. Îşi propune sa se prefaca nebun pentru a urzi în tihnă un plan de razbunare.
Hamlet joacă rolul unui nebun nu numai in fata tuturor, ci chiar si in fata iubitei sale, Ofelia. Hamlet hotareste punerea in  scena a unei piese de teatru in care sa se prezinte intreaga poveste a mortii tatalui sau. Motivul este dorinţa de a vedea expresia pe faţa regelui, presupusul ucigas.
Regele si regina cheama doi colegi de-ai lui Hamlet crezand ca acestia vor afla cauza comportamentului lui Hamlet. Acesta insa isi da seama de ce au venit cei doi.
Regina crede ca Hamlet a innebunit din cauza ca Ofelia l-a neglijat, iar Polonius, tatal Ofeliei aranjeaza o intalnire intre cei doi pentru a afla daca comportamentul lui Hamlet se datorează  fiicei sale. Hamlet este consecvent in continuare şi se poarta ca un nebun si in fata Ofeliei. Cand se joaca piesa, Hamlet remarca nelinistea noului rege, care pleaca inca inainte ca piesa sa ia sfarsit. Această atitudine a regelui este pentru Hamlet dovada sigura ca el i-a ucis tatal. Regele regreta ca si-a ucis fratele si vrea sa il trimita pe Hamlet in Anglia. In final, Hamlet il injunghie pe rege cu spada otravita. Regina moare bând din cupa otravita, destinata fiului ei.

(504)

Categorie:

Clasici, Teatru radiofonic

Etichete:

, , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*