Jean-Baptiste Poquelin cunoscut in literatura universala mai mult sub numele de Moliere (1622 – 1673) a fost un scriitor francez si dramaturg de succes precum si director de teatru. Tatal sau a fost tapiţer al regelui iar mama lui Moliere a muirt din pacate devreme lasand copilul orfan in grija tatalui; acesta a castigat un oarecare renume de „tata sever” si l-a trimis  la faimosul Clegiu de iezuiti de Clermont unde Moliere si-a putut completa studiile. La ora aceea se studia din plin filozofia, ceea ce l-a determinat pe Moliere sa traduca din opera lui Lucretius ” De rerum Natura”, treducere care din pacate nu s-a pastrat.

In iunie 1643 fondeaza impreuna cu iubita lui, Madeleine Bejart si cu un frate si o sora a cesteia o trupa de treatru (o companie) pe care o denumeste l’Illustre Théatre. Ilustrul teatru va falimenta insa peste doi ani in 1645. Din aceasta perioada se spune ca si-a atribuit pseudonimul de Molière după numele unui sat neinsemnat din sudul Frantei. Fiind falimentar a fost nevoit sa stea inchis catva timp pentru datoriile pe care le adunase, dar cu ajutorul tatalui sau a fost eliberat si a plecat in turneu prin sate drept comediant voiajor…

In cursul celor 14 ani de calatorii l-a intalnit pe printul Conti, guvernatorul Provinciei Languedoc care a devenit sponzorul sau dupa ce si-a intemeiat propria lui trupa de teatru . De altfel si-a si denumit trupa de teatru (compania) dupa numele celuia care l-a sponzorizat….

(354)

Categorie:

Clasici, Teatru radiofonic

Etichete:

, , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*