Genul lucrarii: audiobok – lectura integrala
Durata: 6min 55sec

Autor: Urmuz
Interpret: Victor Museteanu
Regia artistica: Mihai Nae
Grafica: Emanuel Pitut

Inainte de miscarea dadaista propriu-zisa si chiar inainte de primele manifestari suprarealiste din literatura, spatiul de creatie romanesc „s-a confruntat” in primul deceniu al secolului XX prin Urmuz cu formele ilogice, aberante, ale imagisticii textuale. Publicat de Arghezi mai întîi în 1922, apoi de revistele de avangardã (Punct, Contimporanul) mai tîrziu, Urmuz scriitorul a fost foarte putin cunoscut publicului. Faptul ca Urmuz s-a afirmat mult mai tarziu a avut drept consecinta intarzierea modernizarii literaturii române, care ramanea credincioasa traditionalismului sau sintetic.
Abolirea memoriei si abolirea arheologiei fuseserã douã deziderate avangardiste din Manifestul lui Tzara (curentul dadaist). Urmuz le-a practicat in proza sa cu mult inainte, fara nicio teoretizare programartica. Si memoria si arheologia tin de sensul si de constructia operei, de preluarea unei traditii, a unor scheme care sa fie modificabile in original. Din punct de vedere formal acest lucru s-a intamplat la Urmuz, caci titlurile lucrarilor sale amintesc de romanele clasice cu personaje pereche (Ismail si Turnavitu, Pîlnia si Stamate), de aventurile de calatorie (Plecarea in strainatate ori de epopei si poeme eroice (Fuchsiada). Asocierile intre elementele realitatii, pe care textul lui, corect gramatical, le face sunt însã pe deplin lipsite de sens. Exemplele urmuziene analizate de G. Calinescu sunt foarte concludente in acest sens: comicul starnit de bizareria textelor provine tocmai din luciditatea scrierii, si nu din asa-zisul dicteu automat. Ceea ce nu se stie insa, este daca Urmuz a creat o schimbare de paradigma literara la modul voit sau pur si simplu doar s-a jucat…
A-l intelege pe Urmuz inseamna acelasi lucru ca si a intelege picturile lui Dali, a iesi din tiparul normal traditional si a gandi si percepe altfel. Va dorim o auditie placuta in lectura expresiva a talentatului actor Victor Museteanu.

OPERA INREGISTRATA LA ORDA
Copierea şi repostarea clipurilor pe alte surse, în reţele de distribuire închise sau pe torenţi sunt interzise de Legea Drepturilor de Autor (Legea 8). Pentru difuzarea pe episoade la radio (inclusiv stream – radio pe internet) vă rugăm să ne contactaţi!

(1122)

Categorie:

Proza scurtă, Umor, Urmuz, Victor Muşeţeanu

Etichete:

, , , , , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*