Genul lucrarii: audiobook ~ lectura integrala

STAVRU
CHIRA CHIRALINA
DRAGOMIR

Autor: Panait Istrati

Interpretare: Doru Maniu

Trilogia scrisă de Panait Istrati este o panoramă a patimilor şi a urmelor pe care le lasă viciul în sufletul omenesc. În spatele strălucirii din porturile cu mătăsuri de Damasc, cu narghilele şi baclava se ascunde o mare pustietate interioară. Vagabonzii lui Panait Istrati sunt nişte piraţi ai propriei lor vieţi, care prin faptul că îşi recunosc necinstea capătă o urmă de nobleţe târzie.

Destinul lor este un angrenaj perfid care se hrăneşte cu naivităţi, apoi le aţâţă pasiunile şi sfârşeşte prin a le ruina cinstea şi speranţele. Sub titlul “Chira Chiralina”, Panait Istrati înfăţişează trei poveşti, de fapt trei ipostaze ale aceluiaşi personaj: Stavru – negustorul necinstit care trăieşte fără trecut, Chira – idealul pierdut şi, în cele din urmă, Dragomir – chipul din tinereţe al lui Stavru. Trilogia „Chira Chiralina” este, prin pitorescul său dramatic, o veritabilă peliculă cinematografică transpusă în cuvinte. Audiţie plăcută!

Sunet şi montaj: Petrila Cristian
Grafica: Emanuel Pituţ

OPERA INREGISTRATA LA ORDA
Copierea şi repostarea clipurilor pe alte surse, în reţele de distribuire închise sau pe torenţi sunt interzise de Legea Drepturilor de Autor. Pentru difuzarea pe episoade la radio (inclusiv stream – radio pe internet) vă rugăm să ne contactaţi!

CITAT:
Prin nu stiu ce stramba intelegere a cuvantului scris, Chira Chiralina a putut fi socotita de catre unii o poveste imorala, fiindca e vorba acolo de toate vitiile Orientului. Dar imoralitatea operei de arta – daca se mai poate deschide astazi o discutie invechita si epuizata – se masoara dupa atitudinea autorului fata de pacat. Exista o literatura libidinoasa care se adreseaza sensibilitatii lectorului de la buric in jos. E chiar o industrie literara specializata in aceste virtuti afrodisiace. Ea se vinde pe sub mana adolescentilor cu vitii ascunse, femeilor cu viata concentrata in jurul sexualitatii, batranilor cu glande stoarse. Chira Chiralina nu stiu cum poate fi socotita ca atare. Putine carti au povestit lucruri scarboase cu atata decenta si cu atat desubtire, poate intuitiva finete de a ocoli cuvantul brutal.”

Chira Chiralina ramane un indiciu de posibilitati.Dincolo,pot aseza dezamagiri sau,ceea ce cu totii dorim
o opera intregita si durabila.”
(Cezar Petrescu.Panait Istrati,in “Gandirea”,anul 4,nr. 2,1924

(4838)

Categorie:

Doru Maniu, Panait Istrati, Romane

Etichete:

, , , , , , , , , , , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*

Un comentariu

  • Buna,
    Doamne, ce bincuvintare, felicit si multumesc tutoror care au inlesnit situl, bine ingrijit, voci fabuloase, literatura luminoasa
    Binefacere pentru insomnaci si iubitori de literatura romana
    Numai bine
    Maria