O descriere usor satirica a inceputului de secol XX, Bucuresti. “Un soare bland, de octombrie, face Calea Victoriei neincapatoare pentru multimea iesita sa se bucure de aceasta frumoasa zi de toamna”. Acesta este peisajul in care este amplasata terasa cafenelei Fialcovschi, primul spatiu cu care intri in contact. Lume mondena, domni importanti, doamne in toalete inzorzonate de bijuterii. La una dintre mese sta chiar scriitorul Max Rosetti care “descopera adevarata fata a acestei lumi” si i-o prezinta amicului sau.

Atentia se indreapta asupra unui domn scund si gras, cu ochii bulbucati si rosu la fata, deputatul Tiptil. Acesta pretinde ca reprezinta libera vointa a alegatorilor. Max Rosetti foloseste comicul de caracter pentru a descrie o intreaga clasa sociala, a carei reprezentant este parlamentarul. Suna un pic a Caragiale, asa-i? Totusi, stilul in care este creionat personajul este usor diferit fata de cel caragialian. Personajului nu ii este oferita posibilitatea de a se exterioriza; mai degraba deducem caracterul sau din discutia simpla pe care o are Rosetti cu amicul sau la masa.

Sa ma intorc la Tiptil, deputatul. Iata descrierea lui Rosetti:

“In parlament insa nu sta prea mult. Exact timpul necesar ca sa raspunda “prezent” la apelul nominal, si pe urma pleaca.Trebuie sa mearga la interne pentru un nepot care cere o subprefectura, la justitie pentru un verisor al nevestei care vrea o judecatorie de ocol (…). Guvernul se poarta bine cu Tiptil si Tiptil se poarta bine cu Guvernul (…). El este omul politic care nu face politica.” Iti suna cunoscut? Tiptil, acuzat ca a fost si cu liberalii, si cu junimistii, si cu conservatorii, ca s-a schimbat des pentru a fi sluga prea-plecata, raspunde cu mandrie:

“Eu, domnule, nu m-am schimbat! S-au schimbat guvernele!”

Apare in scena avocatul Pesin, personaj „cu trecere in mahalaua lui, face parte din lumea buna”. Un om de vreo 50 de ani si ceva, fost functionar public pe la primarie, pe la politie si pe la parchet. Momentan avocat.  Ca si Voltore din piesa Volpone de Ben Jonson, avocatul Pesin urmareste castigul de pe urma speculei juridice. Astfel, Pesin incaseaza de la clientul sau 5 lei, plus 5 lei pentru indeplinirea procedurii, plus o sticluta de vin “ca sa dea Dumnezeu noroc” si procesu-i gata. La fiecare infatisarea primeste 5 lei, iar la sfarsit ii spune clientului sau:

“Mai bine da 10 lei si lasa dracului reclamatia.”

Apoi Max Rosetti ia in vizor impreuna cu amicul sau celelalte personaje din cafenea, personaje care reprezinta fiecare cate o clasa sociala. Cucoana Despina, doamna cu pielea obrajilor tabacita, fumatoare si cartoforeasa inraita care se intalneste cu celelalte cucoane pentru a barfi; domnul Ibrisim, mare proprietar de cai de curse, care incearca sa-l roage pe Rosetti sa intervina pentru imbunatatirea situatiei scolare a copilului sau, corigent la vreo 6-7 materii.

Urmeaza apoi o scurta schita care prezinta autoritatile orasului intr-o cafenea moderna:

“Domnul prefect casca, domnul primar casca, domnul prezident al tribunalului casca, notabilitatile orasului casca. (…) Luam o tuica? zice domnul prefect”

Dupa o zi intreaga de pierdut vremea, autoritatile orasului merg la culcare:

“Domnul prefect doarme, domnul primar doarme, domnul prezident al tribunalului doarme, notabilitatile orasului dorm.” Saracii de ei.

In final, Max Rosetti isi face propria descriere printr-o schita in care prezinta modul in care se eschiveaza de la plata unei creante de 1000 de lei. Ianuarie anul nou, luna viitoare. Februarie, tocmai au trecut sarbatorile, luna viitoare. Martie, se platesc chiriile de Sfantu Gheorghe, luna viitoare si tot asa. O schita care prezinta de fapt situatia financiara precara a unor intelectuali ai Bucurestiului din secolul XX.

Sub forma unor simple discutii, Max Rosetti face o prezentare a  personajelor din societatea Bucurestiului din anul 1900. Unele dintre ele au supravietuit, le poti vedea si azi. Aseaza-te in cafenea, comanda ceva amarui, urmareste destins personajele care se perinda in jurul tau si analizeaza-le cu o picatura de umor.

(405)

Categorie:

Teatru radiofonic

Etichete:

, , , , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*