Autor: B. St. Delavrancea
Genul lucrarii: audiobook lectura integrala
Durata: 8min: 36sec

Interpretare: Doru Maniu
Sunet: Cosmin Marza
Grafica: Emanuel Pituţ
Regia artistica: Mihai Nae

Povestirea epica „Bunica” ramane in literatura noastra nu numai ca un model de portret realizat prin „aducere aminte” ci mai ales ca un poem al inocentei si al nevinovatiei copilaresti.
Povestea debuteaza cu declaratia directa a scriitorului „o vad ca prin vis. O vad limpede asa cum era”… Aceasta declaratie ne asigura autenticitatea portretului bunicii chiar daca intre existenta ei reala si momentul crearii operei in care ea este descrisa a trecut o perioada destul de lunga de timp. Portretul bunicii se realizeaza cu o insiruire de epitete simple dar foarte exacte, ceea ce da o nota de intensitate in plus amintirilor staruitoare despre bunica in sufletul scriitorului.
Revederea cu bunica ascundea o dubla bucurie: aceea a revederii propriu-zise si aceea a darului pe care bunica i-o pregatea de fiecare data, dar pe care nepotul il primea doar atunci cand ghicea ce se ascunde in sanul bunicii. Elementul spatial este si aici ca si in povestirea „bunicul” tot o gradina, in care bunica se aseza la tors si incepea sa ii povesteasca nepotului un basm. Prin acest basm se realizeaza transferul dintr-o lume reala in cea de basm a copilului. Desi suntem acum intr-un plan ireal intrebarile copilului se interfereaza cu planul real, al existentei („Bunico, este rau sa nu ai copii?). Intrebarea ofera prilej de meditatie asupra existentei umane, dar nu ramane la nivelul acestei gandiri meditative ci inainteaza mai departe in lumea basmului in care copilul se pierde in cele din urma adormind… elementul de duiosie persista prin afirmatia scriitorului cum ca el adormea fericit sub privirile si zambetul bunicii. In lectura deosebita a actorului de teatru de papusi Merlin din Timisoara, domnul Doru Maniu ne transpune cu trup si suflet in amintirile copilariei. Va dorim auditie placuta!

OPERA INREGISTRATA LA ORDA
Copierea şi repostarea clipurilor pe alte surse, în reţele de distribuire închise sau pe torenţi sunt interzise de Legea Drepturilor de Autor (Legea 8). Pentru difuzarea pe episoade la radio (inclusiv stream – radio pe internet) vă rugăm să ne contactaţi!

(6057)

Categorie:

B. St.Delavrancea, Clasici, Doru Maniu, Povesti si povestiri, Proza scurtă

Etichete:

, , , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*