Redactor: Andreea Magdici

Avignon – Informatii generale

Situat pe malul stâng al râului Rhone, în departamentul Vaucluse, la 640 km sud-est de Paris şi la 80 km nord-vest de Marsilia, micul oraş Avignon (cu o suprafaţă de numai 64,78 kmp) poate fi traversat în numai câteva ore. Cu toate acestea, comorile inestimabile pe care le pastrează, situează Avignon-ul printre cele mai frumoase oraşe ale Frantei.
Datorită istoriei sale, oraşul Avignon a devenit un important punct de atracţie turistică. Originile Avignon-ului datează încă din anul 3000 iCr, fiind unul dintre cele mai vechi oraşe ale Europei.

Resedinţă papală între 1309 si 1376, Avignon-ul a constituit centrul crestinătăţii în perioada Evului Mediu. Din această perioadă datează şi Palatul Papal, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale oraşului. Un adevărat monument de arhitectură gotică, Palatul Papal a fost contruit în mai puţin de 20 de ani. În interior, vizitatorii îşi pot delecta privirile cu minunata colecţie de fresce pictate de către artistul italian Matteo Giovannetti.
De asemenea, un alt edificiu care a adus faima oraşului este podul Saint-Bénezet sau Podul Avignon. Construit între anii 1171 şi 1185, podul lega oraşul Avignon de Villeneuve-lès-Avignon. Chiar dacă a fost considerat o adevarată capodoperă tehnică a vremii, podul a suferit numeroase degradări cauzate de ieşirile din matca ale râului Rhone. Podul a încetat a mai fi funcţional dupa inundaţia din 1668, când structura podului a fost în mod definitiv afectată, multe din arcadele podului prabuşindu-se, iar altele fiind demolate.
Avignon-ul este, de asemeni, şi un important oraş cultural. Festivalul de teatru de la Avignon, care are loc in fiecare an, încă din 1947, este cel mai important eveniment de acest gen din Europa.
Parfumul Evului Mediu, conservat în fiecare dintre aceste monumente, conferă oraşului o aură de mister.

Informatii utile Avignon

Vremea în Avignon

Cea mai mare parte a regiunii Provence este caracterizată printr-un climat mediteranean, cu veri fierbinţi şi secetoase şi ierni uşoare şi umede, în care precipitaţiile sub formă de ninsoare sunt foarte rare (cu excepţia crestelor montane).
De asemeni, în regiune pote fi întâlnite şi alte micro-climate, cum ar fi climatul alpin sau climatul continental din nordul departamentului Vaucluse.
Iarna suflă Mistralul, un vânt rece şi uscat, care poate atinge viteze de până la 90 Kmh.

Prefixe telefonice locale

Codul telephonic al ţării este +33, iar codul oraşului Avignon este 044.

Numere de urgenţă   Urgenţe:112     Poliţie:17     Pompieri:18     Ambulanţă: 15

Limbi vorbite

Limba oficială este franceza, însă mulţi dintre locuitorii regiunii au un accent special. Acest accent deosebit reprezintă consecinţa faptului că în urmă cu mult timp, limba franceză era studiată numai în şcoli, în timp ce oamenii obişnuiţi foloseau dialectul Provençal. Din acest motiv, numele localităţilor este scris atât în franceză cât şi în dialectul Provençal.

Documente necesare pentru o vizită în Avignon

Deoarece Franţa este membră a Uniunii Europene, cetăţenii români care doresc să călătoreasca în această ţară au nevoie doar de cartea de identitate
De asemeni, copii cu vârsta sub 18 ani nu pot călători în străinătate fără a fi însoţiţi.
Astfel, pentru a putea ieşi din ţară, copiii minori trebuie să se încadreze în una dintre următoarele situaţii:

  • minorul este însoţit de ambii părinţi;

minorul este însoţit de un părinte aflat în posesia unuia dintre următoarele documente:

  1. declaraţia celuilalt părinte autentificată de către notar, din care să rezulteacordul acestuia pentru efectuarea călătoriei
  2. certificatul de deces al celuilalt părinte;
  3. hotărâre judecătorească de încredinţare a copilului etc.

minorul este însoţit de un adult aflat în posesia unui certificat personal de cazier judiciar şi a declaraţiei autentificate din partea ambilor părinţi din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei

Pe lângă aceste documente, turiştii trebuie să deţină şi o asigurare medicală/Card European de Sănătate valabile pe durata sejurului în străinătate.
Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate asigură accesul numai la tratamente medicale de urgenţă efectuate în sistemul public de sănătate în ţările UE şi Elveţia. Cardul se eliberează de Casa de Asigurări de Sanătate teritorială.
Asigurarea Medicală de călătorie este valabilă şi în afara UE şi permite accesul şi la serviciile clinicilor şi spitalelor private (majoritare în comparaţie cu sistemul public).
Asigurarea de sănătate pentru călătorii este obligatorie pentru ţările din afara Uniunii Europene, cu care România nu a semnat un acord bilateral de asistenţă medicală reciprocă.
Asigurarile medicale se pot încheia la agenţiile de turism sau la societăţile de asigurare.

Ce sa vizitam – Obiective turistice Avignon


Pont d’Avignon sau Pont Saint Bénézet reprezintă unul dintre momumentele emblematice ale oraşului Avignon. Legenda acestui pod îşi are origine la începutul secolului al XIII-lea. Această legendă spune că, într-o zi, un tânăr păstor, care trăia în Vivarais, a auzit o voce care i-a poruncit să construiască, la Avignon, un pod peste râul Rhône. Îndrumat de un înger, păstorul a ajuns la Avignon, unde proiectul său i-a atras batjocura locuitorilor. Pentru a-şi demonstra buna credinţă, păstorul a trebuit să ridice şi să transporte o piatră uriaşă până la râul Rhône. Astfel, convinşi fiind că aceasta a fost voinţa divină, locuitorii oraşului Avignon şi-au îndeplinit sarcina şi au contruit podul. Această legendă a fost răspândită de către călugări în parohii, cu scopul de a colecta bani de la credincioşii care credeau în povestea Sfântului Benedict (Saint Bénézet). Banii adunaţi erau utilizaţi pentru întreţinerea podului. Când ofertele credincioşilor au devenit insuficiente, întreţinerea podului a revenit în sarcina oraşului Avignon. Bénézet a existat cu adevărat. El a murit în 1184, cu un an înainte de finalizarea construcţiei podului. Bénézet a fondat Ordinul Frères du Pont, care se ocupa de colectarea resurselor financiare necesare întreţinerii podului, dar şi de ajutorarea celor săraci şi bolnavi. În Evul Mediu, Podul Saint Bénézet făcea parte din cele mai importante rute de pelegrinaj între Italia şi Spania. Importanţa sa a sporit şi mai mult în secolul al XIV-lea când curtea pontificală a fost instalată la Avignon. În acea perioadă, podul constituia legătura direct între reşedinţele cardinalilor şi Palatul Papal. De asemeni, Podul Saint Bénézet avea şi o importanţă strategică pentru Franţa, fiind singurul pod care lega Lyon de Marea Mediterană. Totodată, podul reprezenta singura cale de acces între comitatul Venaissin, o enclavă controlată de către Papă, şi teritoriile franceze, aflate sub autoritatea regelui Franţei. În aceste condiţii, podul era bine păzit pe ambele maluri ale râului. Malul drept, controlat de către coroana franceză, era supravegheat din Turnul lui Filip cel Frumos (Tour Phillippe le Bel) şi din citadela de la Villeneuve-les-Avignon.
Intrarea pe Podul Saint Bénézet se face printr-un turn fortificat, care asigură accesul deasupra podului. Din păcate, prima parte a podului traversează acum un drum foarte aglomerat. Se poate merge, însă, de-a lungul podului până la capătul secţiunii existente. Cea mai bună vedere de ansamblu asupra podului se poate contura de pe malurile râului Rhône. Accesul pe Podul Saint Bénézet este condiţionat de achitarea unei taxe de intrare, care include şi un ghid audio care relatează istoria podului.

Palatul Papal

În anul 1309, oraşul Avignon a devenit reşedinţă a papilor, care se refugiau din faţa haosului din Roma. Construit între 1335 şi 1352, sub pontificatele papilor Benedict al XII-lea şi Clement al VI-lea, Palais des Papes este cel mai mare palat gotic din lume. Spaţiul pe care a fost construit Palais des Papes era mai inainte ocupat de un vechi palat episcopal al episcopilor de Avignon. Palatul a fost construit in două faze principale, cu două segmente distinct – Palatul Vechi (Palais Vieux) şi Palatul Nou (Palais Neuf). După finalizarea sa, Palatul ocupa 11.000 mp. Contrucţia unui astfel de edificiu grandios a consumat o mare parte din veniturile papalităţii. Palatul Vechi a fost proiectat de către arhitectul Pierre Poisson de Mirepoix, sub îndrumarea Papei Benedict al XII-lea. Puternic fortificat împotriva atacatorilor, Palatul Vechi este flancat de turnuri înalte. Sub papii Clement al VI-lea, Inocenţiu al VI-lea şi Urban al V-lea clădirea a fost extinsă, formând Palatul Nou. Jean de Louvres a fost însărcinat de către Clement al VI-lea cu proiectarea şi contruirea unui nou turn şi alte clădiri adiacente, incluzând Capela Mare, cu o lungime de 52 de metri, care să servească drept loc pentru celebrările (liturgice) papale. Alte două turnuri au fost construite sub Inocenţiu al VI-lea, iar Urban al V-lea a completat curtea principală – Court d’Honneur, cu alte clădiri anexe. Interiorul Palatului a fost decorată somptuos cu fresce, tapiserii, picturi, sculpturi şi plafoane de lemn. Papii s-au întors la Roma în anul 1377, iar clădirea a rămas în mâinile forţelor antipapale, dar a fost restituit autorităţii Nunţiului Papal în 1433. În timpul Revoluţiei Franceze, Palatul Papal se afla deja în stare de degradare, când a fost ocupat şi devastat de către forţele revoluţionare. Ulterior, statul francez napoleonian a rechiziţionat Palatul Papal, utilizându-l ca închisoare şi cazarmă. Palatul a fost eliberat în 1906, când a devenit muzeu naţional. De atunci a fost supus restaurării. Cea mai mare parte a Palatului este deschisă publicului. De asemeni, Palatul Papal oferă vizitatorilor de-a lungul întregului an diverse activităţi culturale. Astfel, o impresionantă expoziţie de artă este etalată pe timpul verii în Capela Mare, iar cele mai prestigioase spectacole prezentate în cadrul Festivalul de Teatru de la Avignon se desfăşoară în Court d’Honneur a Palatului Papal în luna iulie Din Evul Mediu, strălucirea şi bogăţia palatului pontifical au pălit, însă palatal a rămas o frumoasă fortăreaţă care îşi înalţă zidurile impozante către cer şi stă mărturie a puterii papalităţii.
Program
• 1 – 14 martie: 9am-6:30pm
• 15 martie – 30 iunie: 9am-7pm
• 1 – 31 iulie: 9am-8pm
• 1 – 31 august: 9am-9pm
• 1 septembrie – 15 septembrie: 9am-8pm
• 16 septembrie – 1 noimbrie.: 9am-7pm
• 2 noimbrie – 28 februarie: 9:30am-5:45pm
• 25 decembrie + 1 ianuarie : 10:30am-5:45pm
Preţul biletului de acces diferă în funcţie de sezon şi de numărul de obiective pe care turistul doreşte să le viziteze. Astfel, un bilet pentru a vizita Palatul Papal şi Expoziţia care se desfăşoară acolo costă 8,5 € (7 € – preţ redus) în sezonul mort şi 10,50 € (8,50 € – preţ redus) în sezonul turistic. Pentru a vizita Podul Saint Benezet şi Expoziţia de la Podul Saint Benezet turiştii vor plăti în sezonul mort 5 € (sau 4 € – preţ redus ) şi 5,50 € (sau 4,50 € – preţ redus) în sezonul turistic. Un bilet care permite unui turist să viziteze două monumente şi două expoziţii costă 13 € (sau 10,50 € – preţ redus) în sezonul mort şi 15 € (sau 12€ – preţ redus) în sezonul turistic. Copii sub 8 ani sunt exceptaţi de la acest regim, având intrare liberă. Pentru mai multe informaţii privitoare la tarife, poate fi consultat site-ul oficial al Palatului.

Petit Palais – Avignon.Petit Palais, fost palat Episcopal şi locul în care au trăit primii doi papi cu reşedinţa la Avignon, a fost construit între anii 1317 şi 1364. În timpul instalării curţii pontificale la Avignon, 24 de case, situate pe amplasamentul actualului Petit Palais, au fost acordate cardinalului Bérenger Fredol. După ce a cumpărat alte proprietăţi în vecinătate (care urmau să îi serveasca drept reşedinţă până la finanlizarea Petit Palais), cardinalul a demarat demolarea şi remodelarea ansamblului. În 1323, Arnaud de Via, nepotul Papei Ioan al XXII-lea, a cumpărat ansamblul de la moştenitorii lui Bérenger Fredol. Papa Benedict al XII-lea, imediat după alegerea sa, a hotărât să se stabilească la Avignon, în loc să se întoarcă la Roma. Benedict al XII-lea a cumpărat palatal lui Arnaud de Via, tocmai cu scopul de a transfera scaunul episcopal. În prezent, palatal adăposteşte Musée du Petit-Palais, cu o colecţie impresionantă de picturi italiene cu tematică religioasă, datând din secolele XIII-XVI şi incluzând lucrări din Veneţia, Frorenţa, Siena şi Lombardia. Printre aceste opere de artă se numără şi lucrarea lui Sandro Botticelli – Fecioara şi Pruncul, şi picturile veneţiene ale artiştilor italieni Carpaccio and Giovanni Bellini.

Program:
• iunie-septembrie: miercuri-luni 10am-1pm şi 2-6pm;
• octombrie-mai: miercuri-luni – 9:30am-1pm şi 2-5:30pm

Un bilet de acces costă 6€ pentru adulţi, 3€ pentru elevi, iar pentru copiii de până la 12 ani intrarea este liberă.

Biserica Saint PierreBiserica Saint Pierre este amplasată în centrul oraşului, în piaţa Saint Pierre. Distrus de câteva ori, acest monument a fost reconstruit în 1385, pe baza donaţiei realizate de către cardinalul Pierre de Près, episcope de Palestrina. Faţada, realizată în stil Provençal Gothic, este cea mai frumoasă dintre toate bisericile din Avignon. Uşile bisericii sunt confecţionate din lemn de nuc şi înalte de 4 metri, se deschid către singura navă a bisericii. Pilonul central este decorat cu o sculptură a Sfintei Fecioare din secolul al XVIII-lea, realizată de către sculptorul Jean Péru. Turnul bisericii este octagonal, ceea ce este tipic pentru bisericile medieval din Avignon. În interior, luminile difuze sunt menite a proteja operele de artă pe care biserica le adăposteşte. Pe ambele laturi ale interiorului bisericii există 4 capele. De-a lungul timpului, multe dintre sculpturile care împodobeau faţada bisericii s-au pierdut, s-a părstrat, însă, eleganţa derivată din combinaţia armonioasă a elementelor Flamboyant Gothic şi Renaissance.

Rocher des Doms


Rocher des Doms este o minunată grădină datând din secolul al XIX-lea, care se întinde pe aproximativ 29.000m², şi, totodată, un loc tocmai potrivit pentru plimbare în zilele toride de vară. Proiectată în 1830, grădina Rocher des Doms a constituit o mare realizare a specialiştilor acelei vremi.

Situată pe culmea Rocher des Doms, grădină oferă privitorilor o panoramă splendidă a râului Rhône.
Una dintre principalele atracţii ale grădinii este lacul pe care poposesc în fiecare an lebede şi raţe sălbatice şi în mijlocul căruia se află statuia “Venus with Swallows”. Executată de către Félix Charpentier, statuia a fost iniţial amplasată în Place Carnot, însă a fost mutată în Grădina Rocher des Doms în anul 1894 din cauza nudităţii personajului reprezentat.
La Rocher des Doms se poate ajunge urmând scările care coboară dinspre Catedrala Notre Dame des Doms, scările Sainte-Anne sau cele de pe malurile râului Rhône.

La rue des Teinturiers

O altă atracţie a Avignon-ului este şi La rue des Teinturiers, una dintre cele mai pitoreşti străzi ale oraşului.
Stradă este cuprinsă între zidurile oraşului şi însoţeşte canalul Sorgue până la intersecţia cu La Rue des Lices.
Pe partea veche a străzii se mai pot vedea şi astăzi trei dintre cele patru roţi hidraulice, datând din epoca medievală. Roata care poate fi văzută astăzi în faţa casei Pernod a fost instalată în anul 1885. În 1817 pe Rue des Teinturiers erau montate 23 de roţi hidraulice, folosite de către vopsitori.

Festivaluri, evenimente la Avignon

Târgul de primăvară Avignon
Le Parc des Expositions de Chateaublanc găzduieşte cea de-a 89-a ediţie a târgului de la Avignon. Peste 60.000 de vizitatori şi peste 450 de expozanţi sunt aşteptaţi, evenimentul oferind o gamă largă pentru întreaga familie, cu propuneri de interes pentru toată lumea. Târgul de la Avignon a luat fiinţă în 1901, datorită unor persoane entuziaste şi dornice de a prezenta şi de a oferi ce este mai bun din fiecare zonă, târgul având peste 45.000 de mp de spatiu expoziţional. Deja devenit tradiţie, acest eveniment face parte din cele mai importante din timpul anului.

Altera Rosa
Altera Rosa (cu referire la Altera Roma, după cum oraşul Avignon era odinioară denumit) a devenit un important eveniment pentru iubitorii de trandafiri. Anul trecut (2010) peste 23.000 de vizitatori au avut posibilitatea să descopere Mănăstirea Benoît XII, din cadrul Palatului Papal, unde trandafiri cum nu s-au mai vazut vreo-data au fost expuşi. În cadrul programului amintim conferinţe şi workshopuri care dezvăluie tainele trandafirilor.
Festivalul de jazz de la Avignon – „Tremplin Jazz d’Avignon”
Cei mai buni dintre cântăreţii europeni de jazz se adună şi cântă la Festivalul de jazz, care se desfăşoară în fiecare an la Mănăstirea Carmelită din Avignon, între 2 şi 7 august. Cu o audienţă care sporeşte cu fiecare an ce trece, festivalul este o vitrină pentru muzicieni şi un foarte apreciat eveniment cultural pentru spectatori. Costul unui bilet de acces la acest eveniment variază între €17 şi €20, iar concertele încep la 20:30.
Ban des Vendanges – Festivalul strugurilor
Festivalul strugurilor marchează data de început a culesului viilor şi are loc in ultima zi din luna august sau pe 1 septembrie. Anul acesta, Festivalul strugurilor are loc pe 3 septembrie. Acest eveniment este pus sub auspiciile Sfântului Agricol, patronul agriculturii şi al vinului, şi a devenit o sărbătoare tradiţională îndrăgită nu numai de către locuitorii Avignonului, dar şi de către cei din împrejurimi şi de către turişti. Atracţia evenimentului va fi, bineînţeles, degustarea de vinuri albe, roşii şi rosé ale Asociaţiei “Compagnons des côtes du Rhône”.

Timp liber in Avignon

Restaurante

Restaurantul Christian Etienne (10 rue Mons, Avignon) este situat lângă Palatul Papal. Meniurile variază în funcţie de sezon şi sunt clasificate, în funcţie de ingredientele utilizate, în trei mari categorii: specialităţi pe bază de roşii, ciuperci şi alte legume, preparate pe bază de homar şi, cele mai scumpe, specialităţile care cuprind combinaţii inedite şi speciale, în funcţie de imaginaţia bucătarului.
Preţurile variază între 35€-120€ pentru masa de prânz şi între 65€-120€ pentru cină.
Restaurantul este deschis de marţi până sâmbătă, între orele 12:00-1:15 PM şi 19:30-21:15 PM. De asemeni, rezervarea este necesară.

Hiély-Lucullus (5 rue de la République, Avignon) este unul dintre cele mai remarcabile restaurante din Avignon. Produse proaspete şi de cea mai bună calitate sunt utilizate pentru realizarea unor adevărate opere de artă culinară, cum ar fi: file de căprioară în sos picant de miere, escalop cu sauté de foie gras pe pâine de secară prăjită, grătar de miel (specialitatea casei).
Preţurile variază între 25€ şi 95€.
Restaurantul este deschis între orele 12:00 – 14:00 PM şi 19:00-22:00 PM, iar rezervarea este necesară.

Bistro La Fourchette (7 rue Racine, Avignon) oferă preparate delicioase la preţuri moderate. Meniul cuprinde sardine proaspete cu citrice aromate, ravioli umplute cu egrefin, parfait de ficat de pui cu spanac, stufat de peşte cu andive şi alte preparate.
Bistroul este deschis de luni până vineri, între 12:15 – 13:45 PM şi 19:15 – 21:45 PM.

Cafenele

Grand Café du Commerce (21 rue St-Jean-de-Vieux) este una dintre cele mai cunoscute cafenele din Avignon. În afară de cafea, la Grand Café du Commerce se mai servesc ceai, sucuri naturale proaspete, bere, vin şi alte băuturi alcoolice. Cafeneaua este deschisă în fiecare zi, până la ora 1:00 PM.

Cadillac Café (11 bis Route de Lyon , 84000 Avignon) se înscrie în tradiţia barurilor americane, în linia faimoaselor cafenele “Hard Rock”. Localul deţine spaţii special amenajate pentru billiard şi piscine. De asemeni, sunt organizate periodic seri tematice.
Preţul băuturilor răcoritoare se situează în jurul valorii de 2,50 €, iar cafeau costă 1,3 €.
Cadillac Café este deschis de luni până duminică, între orele 14:00 şi 1:30.

Simple Simon ( 26, Rue Petite-Fusterie , 84000 Avignon) este situată la câţiva paşi de Place de l’Horloge. Din tradiţia faimoaselor saloane englezeşti, Simple Simon oferă publicului o mare varietate de produse de patisserie şi ceaiuri, servite într-un decor somptuos.
Preţul felului principal variază între 11 € şi 17 €.
Simple Simon este deschis de marţi până sâmbătă, între orele 12:00 şi 19:00.

Relaxare în aer liber

Abbaye St André (Villeneuve-lez-Avignon, 30400) este o fumoasă grădină construită în jurul ruinelor unei mănăstiri medievale, care oferă publicului panorama splendide asupra Palatului Papal şi a întregului Avignon.
Grădina este deschisă de marţi până duminică, între 1/10 şi 31/03, de la 10:00 la 12:00 şi de la 14:00 la 17:00, iar între 1/04 şi 30/09 de la 10:00 la 12:30 şi de la 14:00 la 18:00.
Tariful normal de acces este de 5 €, iar tariful redus este de 4 €. Pentru grupuri de minim 30 de personae, tariful este de 4 € pentru fiecare persoană. Copii cu vârsta sub 13 ani au acces gratuit.

În Grădina Rocher des Doms (Place du Palais, 84000, Avignon) se pot vedea rămăşiţele unei aşezări de la sfărşitul neoliticului. Folosită ca păşune în Evul Mediu, Rocher des Doms a fost transformată în grădină publică la începutul secolului al 19-lea. Grădina oferă o minunată panoramă asupra râului Rhone şi a regiunii înconjurătoare.
Grădina este deschisă în luna iunie, în fiecare zi, între 7:30 şi 21:00, în luna septembrie – în fiecare zi, între 7:30 şi 20:00, în luna octombrie, între 7:30 şi 18:30, în luna noiembrie – între 7:30 şi 18:00, iar în luna decembrie – între 7:30 şi 17:30.

Cum ajung la Avignon

Cu avionul, pe ruta Paris Orly – Avignon-Caumont (durata zborului fiind de o oră),

Cu trenul, de la Paris la Avignon, durata călătoriei este însă mai mare, de 2 ore şi 38 de minute. De la gară, un autobuz transportă călătorii către centrul oraşului Avignon.
La dispoziţia vizitatorilor stau şi două trenuri turistice, care pleacă cu regularitate din zona Palatului Papilor. Acestea circulă de 2 ori pe oră şi realizează un tur al oraşului de 30 de minute, cu comentarii audio.

Cu masina la Avignon – unde parcam

Parcări cu plată în Avignon

Parcarea situată dedesubtul Palatului Papilor functionează 24 de ore pe zi şi are o capacitate de 810 locuri (Piaţa Palatului Papilor, +33(0)4.90 27.50.36 )

Parcarea des Halles este deschisă 24 de ore pe zi şi are disponibile 581 locuri (Place Pie, 84000 Avignon, telefon : 04 90 27 15 15).

Parcarea Jean Jaurès este, de asemeni, deschisă 24 de ore pe zi si are amenajate 709 locuri de parcare (Cours jean jaurès 84000 AVIGNON, 0899231381).

Parcarea de l’Oratoire funcţionează 24 de ore pe zi, are amenajate 554 locuri de parcare (Allées de l’ Oulle , 84000 Avignon, 04 90 86 97 09 )

Parcarea St-Charles funcţionează 24 de ore pe zi şi are o capacitate de 190 de locuri de parcare (7 Boulevard St Roch, 84000 Avignon, +33 4 90 86 87 74 ‎).

Există şi posibilitatea de a opta pentru o parcare gratis, în L’Ile de Piot. Această parcare este deschisă 24 de ore pe zi si are disponibile 650 de locuri de parcare.

Pentru turiştii care aleg sa călătorească cu maşina personală, este important ca aceştia să cunoască câteva dintre aspectele esenţiale privitoare la legislaţia rutieră specifică Franţei.

Spre exemplu, traficul se desfăşoară pe partea dreaptă, exceptând cazul în care drumul este marcat cu semnul “passage protégé” (simbolizat printr-un romb galben sau cu un X pe un fundal triunghiular) sau în situaţia în care şoferul se află la un sens giratoriu care indică “Vous n’avez pas la priorité”.

În ceea ce priveşte limitele de viteză, acestea sunt de 130 Kmh pe autostrăzi, 110 Kmh pe autostrăzile cu două benzi pe fiecare sens de circulaţie, separate printr-o zonă mediană, 90 Kmh în extravilan şi 50 Kmh în intravilan.

La fel ca şi în cazul României, vârsta minimă a conducătorilor auto este de 18 ani. De asemeni, pentru a evita amenzile contravenţionale, turiştii care circulă cu maşina trebuie să ştie că centurile de siguranţă trebuie purtate de către toţi pasagerii, iar copiii sub 10 ani nu pot călători pe scaunul din faţă al autovehicolului. Permisul de conducere, documentele de înregistrare ale maşinii şi un triunghi roşu de avertizare (pentru cazul în care autovehicolul este implicat într-un accident sau se defecteză) sunt obligatorii.

Nivelul maxim legal admis al alcoolemiei în sânge pentru conducătorii auto este de 0,05 la mie.

Turiştilor care sunt cetăţeni ai unor state din Uniunea Europeană şi care călătoresc cu propriile maşini în Franţa li se recomandă obţinerea unui Card Verde, fără de care asigurarea acoperă numai nivelul minim legal stabilit în Franţa. Cardul Verde completează acest nivel minim al asigurării până la acel nivel fixat în ţara de origine a proprietarului autovehicolului.

Mai multe informaţii privind condiţiile de trafic şi legislaţia rutiera în regiune pot fi obţinute de la Centrul Naţional de Informare (tel: 0826 022 022; website: www.bison-fute.equipement.gouv.fr ). Condiţiile de trafic pot fi aflate şi de pe Radio Trafic 107.7FM.

Având în vedere dimensiunile reduse ale Avignonului şi faptul că principalele obiective turistice se afla în zona veche a oraşului, care este, în cea mai mare mare parte a sa, pietonală, turiştii trebuie să aibă în vedere şi necesitatea parcării autovehicolelor cu care circulă. Astfel, exceptând cazul în care hotelul la care sunt cazaţi asigură şi servicii de parcare, turiştii vor putea apela la serviciile unei parcări cu plată.

Cazare în Avignon

Oraşul Avignon oferă turiştilor variate oportunităţi de cazare. Vilele cochete şi hotelurile (de la una la cinci stele) din Avignon sunt în măsură a satisface cerinţele celor mai exigenţi turişti.

Vila Colmas este situată în apropierea Place de l’Horloge, Palais des Papes, Collection Lambert, Musee du Petit Palais si Pont Saint-Benezet (21 Boulevard Jacques Monod). Vila pune la dispoziţia turiştilor 8 camere dotate cu aer condiţionat, maşina de călcat şi uscător de păr. Cele 8 camere sunt amenajate exclusiv pentru persoane nefumătoare.

Turiştii pot mânca la restaurantul din incinta vilei.

Printre facilităţile oferite de Vila Colmas se numără şi accesul la saună, acces la internet wireless, mici săli pentru conferinţe şi spaţii adecvate pentru organizarea de petreceri. Parcarea autovehicolelor oaspeţilor este gratuită. De asemeni, Vila Colmas oferă celor interesaţi şi asistentă turistică, servicii de babysitting şi acces la biblioteca privată a vilei. Tariful mediu pe noapte pentru două persoane se situează între €119 – €169.

Novotel Avignon Sud este situat la 10 minute de vechiul oraş istoric (2968 avenue de l’Amandier, Route de Marseille, 84000 Avignon). 

Hotelul pune la dispoziţia turiştilor 79 de camere (35 de camere pentru nefumători), un parc, piscină în aer liber şi solar. Turiştii pot lua masa la restaurantul hotelului. De asemeni, hotelul pune la dispoziţia oaspeţilor 5 săli de conferinţe complet echipate şi un bar. Pentru turiştii care doresc să se menţină în formă, hotelul le oferă posibilitatea de a desfaşura şi activităţi sportive, precum tenis de masă sau Boules/petanque. Pentru împătimiţii jocurilor video, hotelul pune la dispoziţia acestora şi un spaţiu special amenajat în acest scop.

Alte facilităţi includ: alarme antiincendiu, internet wireless, aer condiţionat, cablu TV, uscător de păr.

Cazarea este gratuită pentru doi copii cu vârsta sub 16 ani, care sunt cazaţi în aceeaşi cameră cu părinţii.

Totodată, oaspeţii îsi pot parca gratis maşina în parcarea privată a hotelului.

Mai multe informaţii, pot fi obţinute la Tel (+33)4/90876236, Fax (+33)4/9087866 e-mail H0399@accor.com.

Hotelul Citéa Avignon este localizat lânga Gara Avignon şi la 10 minute de centrul cultural şi turistic al capitalei regiunii Provence (6, Avenue de la gare, 84000 Avignon).

Hotelul oferă 104 de apartamente cu aer condiţionat, de la apartamente studio la apartamente cu 2 camere, cu o suprafaţă între 20mp şi 35 mp. Pentru îmbunătăţirea confortului oaspeţilor, hotelul mai pune la dispoziţia turiştilor şi o cameră pentru luarea micului dejun, parcare gratuită şi acces la internet de mare viteză.

Recepţia este deschisă de luni până vineri, între orele 7:30 AM şi 9:00 PM, iar sâmbăta, duminica şi în zilele de sărbătoare legală între 8:00 AM până la amiază, şi de la 2:00 PM la 6:00 PM.

Mai multe informaţii se pot obţine la numărul de telefon/fax +33 (0)4 90 16 23 00, e-mail avignon@citea.com şi pe site-ul oficial al hotelului.

Tarifele variază între 56 şi 80 euro pe noapte pentru o cameră single, între 61 si 85 euro pe noapte pentru o cameră dublă şi între 81 şi 115 euro pe noapte pentru o cameră de patru persoane.

Hotel Mignon este situat în inima oraşului istoric, la 500 de metri de Podul Saint Benezet (12 Rue Joseph Vernet). Hotelul Mignon pune la dispoziţia publicului 16 camere dotate cu aer condiţionat, izolate fonic, decorate fiecare în mod diferit. Camerele, cu unul sau două paturi, sunt dotate cu televizor, cablu TV, telefon şi internet.

Rezervările pot fi făcute pe pagina web a hotelului.

În cazul acestui hotel, tarifele pornesc de la 52 euro pe noapte pentru o cameră single şi pot ajunge până la 114 euro pe noapte pentru o cameră pentru patru persoane.

Mai multe detalii privitoare la tarifele practicate pot fi obţinute, de asemeni, prin accesarea site-ul official al hotelului.

Hotel Alizéa este situat în faţa Oficiului de Turism, pe artera principală care conduce de la gara SNCF către Palais des Papes, trecând prin Place de L’horloge (38 Cours Jean Jaurès, 84000 Avignon).

Hotelul dispune de 20 de camere, echipate fiecare cu duş, televizor cu cablu TV şi acces wireless la internet.

Rezervări pot fi facute la numarul telefon/fax 04 90 82 03 21, sau e-mail contact@hotelalizea.com .

Tarifele diferă în funcţie de capacitatea camerei şi de perioada în care sunt închiriate, cele mai reduse fiind în luna aprilie (46 euro pe noapte pentru o camera single, 49 euro pe noapte pentru o cameră dublă şi 56 de euro pe noapte pentru o cameră pentru trei persoane), iar cele mai ridicate în perioada Festivalului de la Avignon (76 euro pe noapte pentru o cameră single, 86 euro pe noapte pentru o cameră dublă si 112 euro pe noapte pentru o cameră pentru trei persoane).

Plata se poate face prin cec sau cu carţi de credit.

În cazul în care rezervarea este anulată, turistii trebuie sa anunţe hotelul cu cel putin 48 de ore înainte de data stabilită ca fiind data sosirii.

Informaţii suplimentare se pot gasi şi pe site-ul oficial al hotelului.

Transport in comun in Avignon

Serviciul public de transport în comun în Avignon este asigurat de către Transports en Commun de la Région d’Avignon. Programul după care circulă autobuzele poate fi consultat pe site-ul TCRA (Transports en Commun de la Region d’Avignon). Pe durata Festivalului de la Avignon programul de circulaţie al mijloacelor de transport public este prelungit şi, de asemenea, se acorda reduceri la preţul biletelor.

Informaţii detaliate privind tarifele biletelor şi reduceri pot fi obţinute de pe pagina web a Transports en Commun de la Région d’Avignon.

Serviciul public de transport în comun în Avignon este asigurat de către Transports en Commun de la Région d’Avignon. Programul după care circulă autobuzele poate fi consultat pe site-ul TCRA (Transports en Commun de la Region d’Avignon). Pe durata Festivalului de la Avignon programul de circulaţie al mijloacelor de transport public este prelungit şi, de asemenea, se acorda reduceri la preţul biletelor.

Informaţii detaliate privind tarifele biletelor şi reduceri pot fi obţinute de pe pagina web a Transports en Commun de la Région d’Avignon.

Rezidenti in Avignon

Spitale şi cabinete medicale

Pentru ca turiştii să se poată bucura în linişte de vacanţa îndelung plănuită este necesar ca aceştia să aibă în vedere şi anumite situaţii neprevăzute, cum ar fi necesitatea de a apela la serviciile medicale specializate franceze. Este important de ştiut că turiştii care provin din ţările UE pot beneficia de reduceri substanţiale la serviciile medicale şi medicamente pe baza prezentării unui Card European de Asigurare Medicală. În cazul în care vizitatorii nu deţin un stfel de card, aceştia vor fi nevoiţi să plăteasca seviciile medicale de care au beneficiat, în numerar. Pentru situaţiile mai puţin grave, turiştii pot apela la serviciile farmaciilor din zonă. Farmaciile sunt deschise, în mod obişnuit, în intervalul orar 8:30 AM şi 8:00 PM. Farmacia Mailhac este situată în centrul oraşului Avignon (16 boulevard Jules Ferry) şi oferă cosiliere medicală diversificată. Toate medicamentele sunt disponibile la comandă. Mai multe informaţii se pot obţine la numărul de telefon 0899 233 698, fax 04 90 85 40 80 sau la e-mail pharma.mailhac@wanadoo.fr.

Farmacia Benoit (3 avenue Paul Claudel, Avignon) deţine o gamă largă de produse farmaceutice, care v-ar putea fi de folos. Consiliere medical puteţi obţine şi apelând numărul de telefon 0899 233 193. Farmacia Coynel este, de asemeni, amplasată în central oraşului Avignon (Centre Commercial Les Olivades Paul Pamard, Avignon). Personalul, dinamic şi competent, este capabil să asculte şi să ofere o consiliere profesionistă. Medicamentele sunt disponibile la comandă. Farmacia poate fi contactată şi la numărul de telefon 0899 233 197.

Pentru situaţiile mai grave, turiştii pot apela la serviciile spitalului Centre Hospitalier d’Avignon Henri Duffaut. Acest centru medical este unul dintre cele mai importante din zona Vaucluse şi oferă o gamă variată de servicii medicale (în domeniul bolilor cardio-vasculare, pediatrie, neonatologie, gastro-enterologie, dermatologie, pneumatologie etc). Date suplimentare pot fi obţinute de pe pagina oficială a spitalului.

Universitatea din Avignon

Université d’Avignon et des Pays de Vaucluse este una din cele 90 de universităţi din Franţa, fiind una din cele mai frumoase universităţi din această ţară datorită bogatului ei patrimoniu arhitectural. Fondată de peste 700 de ani, în această instituţie studiază peste 7.500 de tineri, aceştia beneficiind de cele mai moderne modalităţi de predare şi cercetare. Prestigiul acestei universităţi se datorează în primul rând amplasamentului geografic, aceasta fiind situată într-o regiune culturală – Vaucluse. Universitatea oferă pregătire în variate domenii, precum: chimie, biologie, drept, istorie, informatică, matematică, fizică ş.a..

Responsabilă faţă de studenţi, Universitatea din Avignon asigură proiecte de cercetare tehnologică, încearcând să-şi profesionalizeze absolvenţii prin stabilirea de parteneriate cu companiile implicate în domeniile sale de formare şi de cercetare, atât la nivel local şi naţional.
În afară de participarea directă a partenerilor săi în formare profesională, Universitatea din Avignon menţine contacte regulate în planul socio-economic prin intermediul reţelei sale de absolvenţi şi stagiari.

Asociatii romanesti cultural – sportive, etc…

Institutul Cultural Român (1 rue de l’Exposition,75007, Paris) a fost fondat în 1990 la Paris şi are ca principal obiectiv promovarea culturii şi limbii române în Franţa, prin intermediul spectacolelor de teatru, filmelor, muzicii şi artelor vizuale. ICRP este deschis publicului de luni până vineri, între orele 10:00-13:00 şi 14:00-18:00.

(4652)

Categorie:

Ghiduri turistice

Etichete:

, , , , , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*