Avarul de Molière

Din Distributie:

Virgil Ogasanu, Stela Popescu, Claudiu Bleont, Eugen Cristea, Delia Natea, Petre Lupu, Radu Panamarenco…

Regia artistica: Dan Puican

Pornind de la principiul de baza ca un spectacol de teatru trebuie sa fie moralizator dar in acelasi timp si corector al viciilor umane, Moliere isi fundamenteaza doctrina sa literara pe satisfacerea gustului publicului, un principiu care nu este nou intrucat se mai intalneste si in Arta Poetica a lui Horatiu. Avand aceasta convingere, Moliere isi alege tematica comediilor sale din domenii diverse si isi structureaza categoria personajelor pe o paleta larga de tipologii pornind de la nobili, burghezi, sau medici ajungand pana la tarani, respectiv pseudosavanti. Nu raman neexplorate nici caractere de criticat cum ar fi cel al omului risipitor pana la avarul  iesit din comun.
Avarul lui Moliere isi are radacinile in comedia antica a autorului latin Plautus, Ulcica, in care eroul, desi descopera o comoara care il face bogat, continua sa traiasca in lipsuri, cu teama dezumanizanta ca ar putea fi pradat.

Povestea unui om din cale-afara de zgarcit, pe nume Harpon, care isi ascunde comoara, obsedat de pierderea ei. Harpon are 2 copii : un baiat – Cleante indragostit de Marianne (fiica unei vaduve nu prea bogate ) si o fata – Eliza, indragostita de Valeriu ( fiu ratacit al unei familii bogate). De dragul Elizei, Valere si-a ascuns identitatea si s-a tocmit slujitor  la tatal ei. Pentru a capata increderea suspiciosului avar, ii lauda fara incetare bunul simt si cumpatarea, aprobandu-i initiativele cele mai absurde.
Desi amandurora dragostea le este confirmata, Fericirea lui Eliza sia lui Cleante nu este completa si nu se pot bucura de ea, caci stiu ca zgarcenia tatalui sau nu le va permite niciodata sa se casatoreasca….. Oare cum vor evolua lucrurile in cele din urma?

(359)

Categorie:

Clasici, Teatru radiofonic

Etichete:

, , , , , , , , , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*