Prezentare generala


Austria s-a dezvoltat la o întretăiere de drumuri, când principalele rute între Europa de Nord și Italia, respectiv vestul și estul continentului s-au întâlnit la Viena. În prezent, Austria este un stat federal, format din nouă provincii, iar șeful statului este președintele, ales pentru un mandat de șase ani deși cel mai important rol în politică îl deține șeful guvernului federal sau cancelarul. Pentru austriecii de astăzi, puterea fostului lor imperiu este doar o amintire, deși statul lor continuă să joace un rol important în politica internațională.

 Austria este una dintre cele mai moderne și mai bine conduse țări ale Europei. Totuși, plimbându-ne pe străzile impecabil întreținute ale orașelor și satelor sau admirând peisajele pitorești, vizitatorii pot avea impresia că timpul s-a oprit în loc aici și că sunt înconjuraţi de trecut, de o epocă de mult apusă a Imperiului Habsburgic, când binevoitorul Franz Joseph era garantul dreptății și a stabilității. Austriecii sunt foarte ataşaţi de tradițiile lor, motiv pentru care constumul popular este acceptat ca ţinută oficială acestea putând fi purtate oriunde, chiar și la un eveniment elegant al Operei din Viena. În ceea ce privește cultura austriacă, deși în mod tradițional legată de cea a Germaniei, a absorbit numeroase elemente romane, slave și maghiare, creându-și astfel propriile „combinații”. În afara faptului că a dat lumii un mare număr de artiști și compozitori precum Mozart, Austria a oferit și oamenilor de cultură străini prilejul de a-și perfecționa talentele.

Austria – scurt istoric

În evul mediu, Austria era doar unul dintre micile ducate din cadrul Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, dar în decursul celor 600 de ani de dominație habsburgică s-a ridicat la rangul de putere mondială, devenind un factor determinant în soarta continentului european. Imperiul Austro-Ungar a dispărut odată cu Primul război mondial, iar de la sfârșitul celei de-a doua conflagrații mondiale Austria a fost un element central al democrației europene.

 Geografia teritoriului austriac, cu deschidere către Valea Boemiei şi Moraviei şi către pusta ungară, a făcut ca începând cu secolul al VII-lea î. Hr regiunea să fie frecvent străbătută  de triburile sciţilor, celţilor și germanilor, unele dintre aceastea stabilindu-se în zonă. Influenţa culturii și civilizaţiei romane asupra teritoriului austriac a început să pălească în secolul al II-lea pe fondul unei recrudescenţe a năvălirilor germanice.

 Mult timp mai târziu, Austria s-a aflat sub dominaţia dinastiei Babenberg şi mai apoi sub dominație Habrsburgică a cărei ascensiune a fost de-a dreptul înfloritoare. În prima jumătate a secolului al XIV-lea, Habsburgii au devenit una dintre cele mai influente familii germane, iar în secolele următoare s-au aflat la conducerea uneia dintre cele mai puternice țări europene. În cursul transformărilor revoluționare care au avut loc în Europa la începutul secolului al XVIII-lea, Habsburgii s-au alăturat coaliţiei antifranceze pierzând iniţial teritorii importante. Înfrângerile suferite în războaiele cu Sardinia şi Franţa şi Prusia și Italia au subliniat pozițţia precară a Austriei, mai cu seamă pe fondul forţei sporite a Germaniei unificate. În timpul Primului Război Mondial, Austria a provocat tensionarea relațiilor cu Rusia fapt ce a dus inevitabil la scoaterea în lumină a monarhiei austriece, grăbindu-i astfel prăbuşirea. În timpul celui de-al Doilea Război Mondian, Austria a devenit parte a Germaniei Mairi şi a rămas aşa până la finalul războiului când a fost semnat Tratatul Statului Austriac prin care a fost redată suveranitatea deplină a ţării.

Vremea in Austria

Clima temperată-rece care predomină în Austria face ca temperaturile pe timp de iarnă să se încadreze între -10 și 0°C, iar pe timp de vară temperatura medie se situează în jurul valorii de 25 °C.

Austria poate fi vizitată în fiecare anotimp fără a-şi pierde farmecul. În multe regiuni persistă obiceiuri străvechi precum riturile de primăvară și rememorarea rituală a morţii şi a învierii, ca și diverse festivaluri asociate cu recoltarea strugurilor.  Aceste festivităţi naţionale plus multe alte evenimente culturale locale şi regionale marchează aproape fiecare zi a anului. 

Cum cele mai însorite zile sunt în luna iulie, Austria este invadată de turiștii care preferă căldura zilelor de vară. Totuşi, lunile mai, iunie și august sunt de asemenea însorite, făcând din întregul anotimp un sezon turistic deplin. Teatrele îşi deschis porţile, iar cele mai importante festivaluri de artă au de asemenea loc vara. Iernile, pe de altă parte sunt reci, mai cu seamă în Ianuarie când temperatura scade adesea sub zero grade.

Austria – FAQ

 • Republica Austria este un stat federativ alcătuit din nouă landuri: Wien (Viena), Burgenland, Kärnten, Niederösterreich, Oberösterreich, Salzburg, Steiermark, Tirol, Voralberg.
  Uniunea Europeana.jpg
 • Austria este membră a Uniunii Europene din anul 1995  
 • Populația Austriei este de 8,4 milioane locuitori (din care circa 10% sunt minorităţi)
 • Austria se învecinează cu: Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia,Italia
 • Capitala Austriei este Viena
 • Limba vorbită este germana cultă (Hochdeutsch),
 • Ora în Austria – ora Europei Centrale
 • Cel mai important curs de apă din Austria este fluviul Dunărea, care străbate teritoriul țării pe o distanţă de 350 km.

Zile libere in Austria

01 mai– Sărbătoare de stat – Ziua Muncii
07 iunie– Sărbătoare religioasă – Corpus Christi
15 august – Adormirea Maicii Domnului
26 octombrie – Ziua naţională a Austriei
01 noiembrie – Sărbătoarea tuturor sfinţilor
08 decembrie– Întâmpinarea Maicii Domnului
25 decembrie– Crăciunul
26 decembrie-Sf. Ştefan

Cu masina prin Austria

Călătoria cu maşina în Austria poate fi o adevărată plăcere. Şoselele sunt în stare foarte bună, iar austriecii respectă regulile de trafic. Chiar şi în oraşele mari, traficul este relativ calm, claxonatul fiind permis doar pentru a-i avertiza pe ceilalţi de un pericol. Drumurile sunt în general bine semnalizate, dar chiar şi aşa conducătorii auto trebuie să aibă o hartă exactă a zonei. Autostrăzile sunt marcate cu litera A ( Autobahn ) sau E ( Autostradă Europeană). Există şi şosele pentru traficul rapid şi o reţea de drumuri secundare care străbat uneori regiuni superbe.

Turiştii care sosesc cu maşina pot trece prin oricare din punctele de frontieră. Pe autostrăzi și pe unele șosele de trafic rapid ( în zonele urbane,  dar şi în cele rurale) se percepe o taxă sub forma unei vignete (Autobahnpicker) care se cumpără de la punctele de frontieră și de la staţiile de benzină din Austria.

Automobiliştii trebuie să aibă carnet de conducere, document de înmatriculare a maşinii şi carte verde ( polița de asigurare). Vehiculul trebuie să aibă o plăcuță cu numereleţării în care a fost înmatriculat și trebuie să fie echipat cu trusă de prim ajutor şi cu un triunghi reflectorizant. Iarna sunt obligatorii cauciucurile de iarnă şi lanțurile esenţiale pentru drumurile de munte.

Autostrăzile şi şoselele care duc spre acestea sunt semnalizate cu litere albe pe panouri albastre; pe hărţi autostrăzile sunt reprezentate prin linii galbene între două linii mai subţiri. În Austria se conduce pe partea dreaptă a drumului.

Cât costă vigneta în Austria? (status 2011)

TABEL PRETURI VIGNETE
  ZECE ZILE DOUĂ LUNI UN AN
MOTOCICLETA EURO 4,50 EURO 11,50 EURO 30,50
AUTOTURISM EURO 7,90 EURO 23,00 EURO 76,50

 
ATENŢIE! Vigneta odată lipită (chiar strâmb) nu mai poate fi dezlipită pentru reaplicarea ei „corectă”; vigneta se deteriorează la dezlipire;

pe suprafaţa citibilă din exterior apare cuvântul „UNGÜLTIG” =  NEVALABIL!
Viteza legală autostrada 130 km/h Autostrada austria.png Viteza legală strada rapidă 100 km/h Strada rapida austria.png Viteza legală între localităţi 80 km/h Strada cu prioritate austria.png

Parcarea in Austria

Un loc de parcare nu este uöor de găsit mai ales în centrele orașelor mari. Este preferabilă folosirea unei parcări supraetajate marcată prin indicatorul: Parkhaus. Frei înseamnă că există locuri libere. Mașina lăsată într-o zonă de parcare controlată indicată prin liniile albastre pe șosea trebuie să afișeze biletul de parcare sau să fie parcată regulamentar lângă un parcometru. În cele mai multe zone din Viena, au acces la parcare doar locuitorii posesori de permis. Turiștii pot parca maximum două ore dacă afișează cardul de parcare. Nu este recomandabil ca mașina să fie lăsată într-un loc interzis! Imediat apare acolo un agent de circulaţie, emite o amendă, iar mașina este ridicată. Recuperarea maşinii este un proces de lungă durată, scump şi dificil.

Ambasade si Consulate
Unde este Ambasada Română din Viena?

Adresa: Prinz Eugen Strasse 60, 1040 Wien . Adresa secţiei consulare: Theresianumgasse 25, 1040 Wien.

Telefon: + 43-1-505.32.27, + 43-1-503.89.40, + 43-1-503.89.41, + 43-1-505.16.28 Fax: + 43-1-504.14.62 e-mail: ambromviena@ambrom.at
Telefon consulat + 43-1-505.23.43, + 43-1-505.23.81, + 43-699-11726027 Fax sectie consulara: + 43-1-503.64.60 e-mail: consulara@ambrom.at

Program de lucru ambasada: luni-vineri: 8.30 – 18.00
Secţia consulara: de luni până vineri între orele 8.30 si 14.30
– luni, miercuri şi vineri: acte de identitate/calatorie, acte notariale, vize;
– marţi si joi: acte de stare civila, vize
Observaţie: de la ambasadă până la consulat sunt 10 minute de mers pe jos.
Religie
Austria este o țară predominant catolică și aproximativ 80% dintre locuitori fac parte din comunitatea Bisericii Romano- Catolice în timp ce protestanții reprezintă cel mult 5% din întreaga populație. Există și un număr mare de imigranți din diverse țări cu diverse credințe – probabil cei mai mulți sunt musulmani. La Viena există o importantă comunitate evreiască, având sinagogi proprii impresionante, însă cimitirele sunt comune.

Există în Austria și bisericii românești în jurul cărora există micuțe comunități. Fie că sunt ortodoxe, catolice sau protestante, este bine de știut că există diversitate în ceea ce privește comunitățile religioase din Austria. Iartă câteva astfel de comunități religioase:

VIENA – Parohia Ortodoxă Română „La Sfânta Înviere” – Simmeringer Hauptstraße 161, 1110 Wien

Pr. Paroh Dr. Nicolae DURA, Tel. 0699/17 37 87 74, Pr. Drd. Emanuel NUTU Tel. 0676/42 32 426

SALZBURG – Parohia ortodoxă română „Sfinţii arhangheli Mihail şi Gavril” – Dreifaltigkeitsgasse 14, Salzburg; Sfânta liturghie se celebrează în „Heilige Dreifaltigkeitskirche”, Pr: Dr. Dumitru Viezuianu, tel.: 0699-10.46.40.15
Biserica Română Unită cu Roma – Greco-Catolică – Penzinger Strasse 70, 1140 Wien

Pr. Mag. Vasile LUŢAI, tel.: 0699-192.39.616

VIENA – Biserica Adventiştilor de Ziua a Şaptea – Nussdorfer Strasse 5, Tür 2, 1090 Wien

Conducător: Doru Tărâtă, tel.: 043 (1)676-833.22.221

Comunitati romanesti in Austria

Fenomenul social al emigraţiei a atins apogeuri care nu s-au mai văzut în istorie, dacă e să ţinem cont de numărul de emigranţi. De aceea oraganziarea românilor din afara ţării se cristalizează în diverse forme: asociaţii culturale, sportive, şcoli cu predare în limba română, grădiniţe, cursuri de limbă, etc. Și totuși românii nu sunt recunoscuți ca minoritate etnică în Austria.  Există câteva centre special destinate românilor care au un rol extrem de important în integrarea corespunzătoare a acestora. Iată câteva exemple de astfel de centre:

 • Institutul Cultural Român – Viena

Argentinierstraße 39, 1040 Viena

Program cu publicul:
luni – vineri: 10.00-16.00

 • Asociaţia Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA

Adresa: Pottendorferstrasse 268

 • Asociaţia Culturală „AUT PRO ROM“ Graz

Adresa: Dr. Heschlweg 26, 8054 Graz

 • Asociaţia Ars Romaniae
 • Asociaţia România Sport-Spass-Sozial, Graz
 • Student Intelligence – Comunitatea Studenţilor Români in Austria & Your Partner For Romania

Adresa: Argentinierstrasse 39, 1040 Wien

Locuri de munca

De ce am nevoie pentru a putea munci in Austria?
Cei care își caută un loc de muncă in Austria au nevoie de urmatoarele:

 •  permis de muncă (Arbeitsbewilligung) și
 •  permis de ședere (Aufenthaltsgenehmigung), care îndreptățește la o muncă remunerată 

Sunt valabile urmatoarele reglementari.

Confirmarea liberei alegeri a domiciliului
Dreptul de munca
Angajatorul are nevoie de o autorizatie de angajare, cu ajutorul careia poate fi justificata preluarea unei munci ca angajat. In cazul personalului calificat este nevoie de:

Personal calificat-Autorizatia pentru noii cetateni ai UE
Pot fi emise autorizatii de angajare pentru muncitorii calificati din noile state membre ale UE pentru urmatoarele profesii:
Zidari, cameriste, constructori, muncitori la pavaj, muncitori in constructii subterane, tinichigii/tiglari, faiantatori, geamgii, tinichigii, tamplari de usi si de ferestre, tamplari de mobila,
lacuitori, fierari si fierari de arta, lacatusi de constructii si masini, tehnicieni masini agricole si de constructii, taietori , strungari, frezori,instalatori , sudori, mecanici auto, electroinstalatori,
conducatori masini si utilaje de constructii, macaragii, tehnicieni constructori (cu studii mediii si superioare), igineri mecanici (studii medii si superioare), tehnicieni de curent de inalta
tensiune (studii medii si superioare), tehnicieni de incalzire (studii medii si superioare), tehnician de vanzari, tehnician de date (studii medii si superioare), tehnicieni de service (studii medii si superioare), conducatori ai instalatiilor de forta, muncitori in cadrul aeroportului si dispeceri, soferi, optician, montatori de pneuri, macelari, bucatari.

Absolvirea unei forme de învățământ sau o formare profesională este obligatorie în cazul muncitorilor calificați. Muncitorii calificati, de preferat fiind ca aceștia să și dispună eventuale calificări suplimentare (de exemplu curs de sudură). Cererea ar trebui să fie însoțită de un certificat de ucenicie și foaia matricolă traduse în germană. Emiterea autorizației de angajare poate fi posibilă numai în cazul în care nu există suficient personal calificat pe piata internă.Obligația AMS-ului este aceea de a căuta persoane pentru a oferi un substitut pentru forța de muncă. Refuzul acestui substitut de forță de muncă poate duce la refuzarea autorizației de muncă.

Depunerea cererilor
Toate cererile se depun la punctele regionale ale AMS, în a cărei rază locuiește solicitantul. Toate cererile trebuie facute in scris. Formularele necesare care trebuie completate pentru fiecare cerere se găsesc pe pagina oficială a AMS-ului. Atenție! Agajatorii austriaci au dreptul să angajeze un cetatean al UE, doar în cazul în care înainte de a începe activitatea AMS a emis autorizația (confirmarea) referitoare la dreptul lui de acces pe piața fortelor de muncă. Angajatorul trebuie să pastreze în firmă un exemplar al acestei autorizații. Este bine de știut că eliberarea autorizației de muncă poate fi refuzată, deci nu este doar o formalitate!

Bine de stiut in Austria 

Bănci

În ultimii ani serviciile bancare austriece au devenit mai accesibile. Există acum mai multe bancomate și numeroase magazine, hoteluri și restaurante care acceptă cărți de credit deși unele nu primesc decât cash. În Austria se poate intra cu orice sumă de bani în euro sau altă valută. Cele mai mari bănci austriece inclusiv Bank Austria Creditanstalt și Raiffeisen Bank au filiale în majoritatea orașelor mari. În ceea ce privește schimburile valutare, poate cea mai bună soluție este schimbarea banilor la bănci acolo unde comisioanele sunt ceva mai mici.

Corespondenţă şi poştă

De la un oficiu poştal se pot cumpăra timbre ( Briefmarken), expedia scrisori, pachete, telegrame și bani și de asemenea se pot trimite sau primi faxuri. Programul de funcţionare a oficiilor poștale diferă. La Viena, principalele oficii poştale au orarul 8-18 de luni până vineri de la 8 la 10 sâmbăta. Adresele oficiilor poștale se găsesc cu uşurinţă în cărţile de telefon, în ghiduri locale sau pot fi aflat de la recepțiile hotelurilor. În ceea ce privește timbrele, acestea pot fi cumpărate de la oficiile potale care au și automate de vânzări timbre. Oficiile poștale pun la dispoziție din ce în ce mai multe servicii de internet. Crește și numărul de internet cafe-uri numite speednet-cafe sau internet cafe care practică tarife rezonabile. Oficiile poștale în Austria sunt semnalizate cu un indicator galben cu inscripție neagră POST P.S.K.

Reglementări vamale

Cetățenii din țările Uniunii Europene, inclusiv cei din Marea Britanie și din Irlanda, pot aduce cantități nelimitate de băuturi alcoolice pentru care s-au plătit taxele vamale și produse din tutun atât timp cât acestea sunt destinate consumului propriu și pot dovedi că nu se vor comercializa bunurile.

Ambasade şi Consulate

Pentru orice fel de problemă vă puteți contacta Ambasada României în Austria. Ambasadele tuturor țărilor, inclusiv cea a Marii Britanii se află la Viena. Ambasada României se află pe Prinz Eugen Strasse având un program de luni până vineri între orele 8.30 și 18.00, iar Ambasada României-Secția Consulară se află pe Theresianumgasse 25 având program luni, miercuri și vineri între orele 9.00 și 12.00.

Securitate personală şi sănătate Austria este una din cele mai sigure țări din Europa. E puțin probabil ca turiştii să aibă de suferit din cauza violenței, deși rata infracționalității a crescut în ultimii ani. Totuşi, poliţia și autorităţile locale pot fi contactate cu uşurinţă.

Ambulanța: 144

Asistență medicală de urgență: 141

Pompieri 122

Poliţie: 133

La Viena, în capitalele provinciilor și în toate orașele mari, ordinea este asigurată de  Polizei. Tot în responsabilitatea poliției intră și secțiile de obiecte pierdute (Fundburo) pe care le puteți găsi în orice unitate de poliție.  În Austria nu există practic locuri pe care să le evitați, nici măcar noaptea, deși e bine totuși de avut grijă.

În ceea ce privește accidentele și urgențele, este bine să aveți asigurare completă de sănătate. Dacă nu aveți o urgență este mai bine să mergeți la o Apotheke ( farmacie) pentru sfaturi legate de medicamente sau tratamente. Farmaciștii sunt respectați de localnici care le cer sfaturi adesea. Farmaciile sunt semnalizate printr-o firmă roșie „A” și sunt deschise și noaptea. Farmaciile închise pe timp de noapte afișează o listă cu cele mai apropiate farmacii deschise. Aparte de medicamente, farmaciile comercializează și remedii pe bază de plante naturale.

Informații pentru studenți

Studenții care au un card studențesc internațional și un card de identitate valabil de la un colegiu primesc reducere pentru transportul cu trenul, pentru transporturile urbane în comun, reduceri la muzee, cinematografe și evenimente sportive. În plus, studenții se pot caza mai ieftin într-un Jungendherberge (hotel pentru tineret). Informații de ultimă oră privind cazarea în cămine studențești și în hotelurile de tineret se pot obține de la toate birourile turistice.

Curiozitati

Austria este una dintre cele mai bogate ţări ale lumii;
Austria este singura tara europeana care nu este membra NATO;
Viena, capitala Austriei s-a supranumit “Centrul Muzical al Europei”;
Masina de cusut a fost inventata de un austriac, Joseph Madersberger;
Cea mai mare cascada din Europa este cascada Krimml din Austria;
Palatul Schonbrunn din Austria, casa de vara a habsburgilor are peste 1440 de camere;

Numele Mercedes provine de la numele unei fete din Austria;

Fred Astaire (pe numele adevarat Frederick Austerlitz) era si el de origine austriaca

Austriecii sunt cei mai împătimiţi de sporturi de iarnă

Activitati in aer liber in Austria

Tot timpul anului Austria este țara ideală pentru amatorii de sport. Pentru sporturile de iarnă se pot găsi cam 22 000 de pârtii de schi perfecte și 16 000 km de pârtii de schi fond în Alpi, dar și aproximativ 14 000 km de poteci pentru plimbare, curățate de zăpadă, pentru a putea admira nestingheriți uluitorul peisaj montan. Nenumăratele lacuri sunt ideale pentru schi nautic, navigație și windsurfing, dar și pentru înot, vara. Alpii Tirolezi sunt un adevărat paradis pentru alpiniști și iubitorii muntelui. În toată Austria există dotări excelente și pentru sporturi mai puțin obișnuite precum ascensiunile pe ghețari, plimbări cu schiuri scurte, rafting, canotaj, bungee jumping și zboruri cu parapanta.

Schi in Austria

Principalul sport practicat în Alpi este, bineînțeles, schiul. Turiștii pot alege de la pârtiile mai domoale ca pentru familii, până la coborârile mai îndrăznețe de pe culmile înalte ale pârtiilor cu zăpadă „proaspătă”. În majoritatea locurilor se poate schia și noaptea, pârtiiloe fiind dotate cu instalații nocturne. Cele mai bune zone de schi se află în Austria Superioară și Inferioară și în Stiria. În jurul Innsbruck-ului, una dintre cele mai vaste zone pentru sporturile de iarnă se poate schia tot timpul anului , mai ales în Stubaital, Glungezer, Axamer, Lizum și Mutterer Alm. În regiunea Salzburg sunt aproximativ 850 km de pârtii și 270 de teleschiuri, iar stațiuni precum Filzmoos și Kleinarl găzduiesc numeroase concursuri de schi. Ghețarii permanenți cum sunt cei din Alpii Otztal sunt plini de schiori tot timpul anului. Cele mai multe centre austriece de sporturi de  iarnă vând permise de acces la toate dotările locale de schi. Schiul Langlauf, nordic, sau de fond, este de asemenea bine reprezentat în Austria și există numeroase trasee numite Loipe.  Două dintre cele mai căutate regiuni din Austria pentru schi sunt Tirol și Vorarlberg. Ambele provinzii ocupă o fâșie îngustă de teren la vest de Salzburg având ca principal punct de atracție Alpii – puține zone coboară sub altitudinea de 500 m -iar turismul este cea mai importantă sursă de venit. Tirolul este celebru pentru peisajele excepţionale și stațiunile de renume mondial, precum Kitzbühel, Seefeld şi St. Anton, iar Vorarlberg atrage vizitatorii aflaţi în căutarea mediului rural și al relaxării. 

Ambele provincii, aflate în extremitatea vestică a Austriei, sunt regiuni destinate îndeosebi sporturilor hibernale, deși oferă de asemenea, facilități excelente pentru activitățile sportive de vară. Printre cele mai cunoscute și mai apreciate centre turistice din Tirol se numără Kitzbühel, zona din jurul Pasului Arlberg și Innsbruck. Aceasta din urmă a găzduit două ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă, în 1964 și 1976. 

Cum ajung aici? 

Zborurile de pe aeroportul Innsbruck-Kranebitten pleacă spre Salzburg, Viena și majoritatea orașelor europene. Atât Tirolul cât și Vorarlberg sunt deservite de principala cale ferată care leagă Viena de Bregenz, iar autostrada vestică aunge tot la Bregenz. Primul tunel rutier cu raxă străbate masivul Arlberg. Ambele provincii au o bună rețea de autobuze, deși multe drumuri devin iarna impracticabile. Din toamnă și până în iarnă cei care vor să ajungă în munți cu mașina trebuie să aibă cauciucuri de iarnă și lanțuri de zăpadă.

Snowboarding in Austria

Snowboarding-ul, una din cele mai noi probe olimpice care a ajung în Europa din Statele Unite este un sport din ce în ce mai apreciat și practicat în Austria. Printre primele competiții de snowboarding au fost organizate în Austria, iar evenimentul anual de la Seefeld, Tirol, a devenit locul de întâlnire a elitei mondiale de snowboarding. Tirolul este paradisul iubitorilor acestui sport alb, aici fiind și sediul Federației Internaționale de Snowboarding. Tineri din toată lumea vin în Austria pentru a participa la event-uri precum Powder Turns în Kaprun sau la Saalbach-Hinterglemm.

Alpinism in Austria

Peste tot unde există munți vor exista alpiniști și montaniarzi. În Austria, cea mai cunoscută organizație de alpinism este Osterreichischer Alpenverein. Aceasta are peste 190 de diviziuni regionale în toată țara, iar sediul central este desigur la Viena. Asociația vine și cărți, ghiduri, deține și o bibliotecă, închiriază echipament, dar de asemenea are grijă  de hotelurile montane și de traseele de drumeție, organizează cursuri de schi și conduce o școală de alpinism. Membrii se bucură de numeroase reduceri, de exemplu la cazare în diverse cabane. Există în Austria și o linie telefonică meteorologică prin care puteți cere informații despre vreme, inclusiv despre avertizări de avalanșe, ceea ce ar putea fi de folos în pregătirea celor necesare pentru expediție.

Drumetii in Austria

Plimbarea pe traseele montane este o activitate populară gustată de austrieci și de turiști deopotrivă. Rosengartensschucht, o ravenă la nord-est de Imst cu pereți înalți de 100 de metri este o destinație atrăgătoare. Dacă mergeți pe valea râului Ötz veți ajunge la Stuibenfall, cea mai înaltă cascadă din Tirol, creată în urma unei căderi de stânci și în regiunea Eben im Pongau unde se găsesc numeroase trasee de drumeție. În Kleinarl, una dintre atracții o reprezintă Fackelwanderungen, plimbările de noapte cu torțe. În Salzkammergut, un lift duce turiștii în vârful munților Grünberg sau Feuerkogel, cu trasee multe și lungi de unde turiștii pot admira pesajele de basm ale lacurilor alpine

 Există trasee de drumeție în toată țara semnalizate și marcate clar pe trunchiurile copacilor prin semne în alb și negru. Ca și în cazul pârtiilor de schi, nivelul de dificultate este indicat printr-o culoare. Este bine de știut că oficiile de turism locale au hărți detaliate ale zonei. Există posibilitatea angajării unui ghid pentru drumețiile montane pentru a facilita desfășurarea propice a incursiunii.

Ciclism

La şes, bicicletele sunt mijlocul ideal și ieftin de deplasare. La munte, ciclismul devine însă un test de rezistență. Totuși este popular și ciclismul montan și toate stațiunile și majoritatea hotelurilor închiriază biciclete. St Johann din cea mai înaltă a Alpilor găzduiește diverse evenimente internaționale de ciclism. În lunile Iunie și Septembrie, cicliștii se întâlnesc în Tirolul de est și iau parte la o întrecere dificilă în Dolomiții Lienz. Cicliștii mai puțin ambițioși aleg pitorescul Radwege de-a lungul unor râuri ca Drau sau Dunăre. La Viena, în ciuda traficului intens se văd cicliști pretutindeni. În oraşe şi în suburbii sunt marcare numeroase piste de biciclete, acestea fiind trecute și pe hărţile care se vând în librării.

Sporturi nautice 

Zăpada nu este singurul element căutat de amatorii de sport în Austria- numeroase râuri și lacuri îi atrag vara pe turiști fie că vor să se relaxeze, fie că își doresc o vacanță activă. Minunatele lacuri din Salzkammergut, mai ales, merită explorate. Lacurile austriece au diverse forme și mărimi, dar în majoritatea se poate înota și naviga. Cele mai mari și mai cunoscute sunt: Bodensee (Lacul Constanz și Neusiedler See. Ultimul la care se ajunge cu ușurință de la Viena se află la granița cu Ungaria și are 40 de km lungime. la fiecare sfârșit de săptămână aici se desfășoară o regată la standarde olimpice. Pe malurile multor lacuri există școli de navigație și windsurfing, iar pe cele mai mari se poate face paraski și ski nautic.Scufundările sunt posibile în anumite perioade ale anului și în zonele precis delimitate ale unor lacuri în special în Salzkammergut.

 Multe râuri de munte îndeosebi cele din vestul Austriei trec prin ravene înguste și formează cascade- dând astfel multe emoții canotorilor și participanților la concursul anual de rafting în ape înspumate. Unconcurs de rafting foarte popular are loc de-a lungul cheilor Imsterschlucht. Se pot face sporturi nautice și la Viena- de-a lungul Dunării vechi sunt multe locuri de unde se pot închiria schiuri de apă, bărci cu vâsle sau pânze fără a fi nevoie să vă dovediți abilitățile. În sfârșit lacurile și râurile, sunt perfecte pentru pescuit. Oficiile locale de turism pot da informații precise asupra celor mai bune locuri și tot de acolo se pot obține permisele necesare.

Calarie 

Călăria, deși nu la fel de populară ca schiulare mulți adepți. În Austria Inferioară de găsesc multe grajduri care vă oferă vacanțe de călărie. De asemenea unele hoteluri au propriii cai sau contracte cu un centr hipic local care le permite accesul oaspeților. În multe stațiuni se pot aranja lecții de călărie în arene acoperite mai ales când vremea este rea sau e iarna.

În Viena, parcul de distracții Prater, odinioară locul preferat de călărie al împărătesei Elisabeta, este deschis și acum iubitorilor acestui sport. Călăria este una din cele mai scumpe activități, dar nu e exorbitantă; în Tirol, de exemplu o oră de călărie iarna costă cam 15 euro/persoană, aproximativ cu tariful de închiriere al unui teren de tenis.

Sporturi extreme 

Sporturile extreme precum rafting-ul, canotajul, cursele cu bărci cu motor, zborurile cu parapanta, hang-gliding, bungee jumping sau cățăratul fără echipament sunt bine reprezentate în Austria. În fiecare zi se deschid noi companii care închiriază echipamenţi organizează evenimente pentru a-i atrage pe temerari. Este de la sine înțeles că având în vedere relieful Austriei, toate aceste activităţi sunt facilitate, făcând in Austria raiul iubitorilor de senzaţii tari.

(2918)

Categorie:

Ghiduri turistice

Etichete:

, , , , , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*