Redactor pagina: Mihaela Turcu

Atena – Grecia – Generalitati

Atena este capitala Greciei şi unul din cele mai frumoase oraşe din sudul Europei. Numele oraşului, (Αθήνα, Athina) provine de la o veche legendă care a stat la baza sculpturii de pe frontul vestic al Parthenonului. Se spune că zeiţa Atena şi zeul Poseidon îşi disputau statutul de patroni ai oraşului şi au organizat o întrecere pentru a câştiga această onoare. Fiecare trebuia să ofere câte un dar oraşului, iar cel care urma să fie primit, avea să constituie simbolul legăturii dintre zeul respectiv şi cetăţeni. Poseidon şi-a folosit tridentul pentru a crea un izvor de apă sărată prin care să slăvească puterea mării, însă Atena a creat măslinul, ce simboliza pacea şi prosperitatea adusă oraşului. Evident, grecii conduşi atunci de Cecrops au ales măslinul şi au botezat oraşul Atena.

Informatii utile – Relief si clima – Vremea in Atena

Poziţionat pe teritoriul Câmpiei centrale din regiunea Attica, oraşul este înconjurat de Muntele Aegaleo (vest), Muntele Parnitha (cel care a fost afectat de incendiile din ultimii ani- în nord şi nord-est), Muntele Penteli Hymettos (est) şi de Golful Saronic (sud-vest). În ciuda faptului că predomină muntele, iar solul este stâncos şi puţin fertil, capitala Greciei nu duce lipsa apei fiind străbătută de râul Kifissos. În privinţa climei, aceasta este mediteraneeana, uscată, cu o umiditate scăzută întâlnită pe tot parcursul anului.

Demografie

La începutul anilor 2011, Atena deţinea o populaţie de 767,516 locuitori la cei 39 km² de suprafaţă intramuros, iar numărul acestora din zona metropolitană (2001) era de 3,130,840. Desigur, populaţia oraşului a crescut în ultimii ani datorită numărului mare de imigranţi ce vin din ţări ca Albania, România, Republica Moldova, Pakistan etc. pentru un loc de muncă mai bine plătit.

Limba greacă este o limbă indo-europeană, apărută prin secolul XVII î.Hr, iar încă din timpul vestitului Homer, ne sunt lăsate capodopere ce combină dialectul ionic cu cel eolic. Acestea, alături de dialectele atic şi doric, sunt cele 4 care, combinate şi modernizate alcătuiesc greaca zilelor noastre.

Ambasada, consulatul Romaniei in Grecia

Ambasada României în Grecia

Adresă: 7, Emmanoil Benaki St.15 452, Paleo Psychiko, Athens, Hellenic Republic Telefon: +30 210.672.88.75 Fax: +30 210.672.88.83 E-mail: secretariat@romaniaemb.gr Programul de lucru: 09.00-17.30

Secţia Consulară a României în Grecia Telefon: +30 210.672.88.79 Fax: +30 210.672.88.76 E-mail: consul@romaniaemb.gr Programul de lucru cu publicul al Secţiei Consulare:   

luni:9.00 – 15.00 marţi,miercuri :14.00-20.00 joi: 9.00 – 15.00 vineri: 9.00-13.00

(Ambasada României şi Secţia Consulară se găsesc în aceaşi incintă).

Consulatul General al României la Salonic  Adresă: Strada Santas 16, Panorama-Thessaloniki, 55236, Grecia  Telefon: +30 2310 340088 / 340089  Fax: +30 2310 332060   E-mail: romcons@otenet.gr    Programul Consulatului General: 8:30- 16:30 (zilnic)    Programul de lucru cu publicul: 9:00 – 15:00 ( luni-joi)

Acte necesare pentru vizita în Grecia

La vizitarea acestei ţări, tot ce trebuie să aveţi la dumneavoastră este o carte de identitate sau un paşaport care să vă ateste naţionalitatea. Atenţie însă, deoarece această metodă vă asigură o „viaţă liniştită” doar 3 luni de zile, iar tot ce depăşeşte această perioadă intră în vizorul achiziţionării un permis de şedere. Acestea pot fi de mai multe tipuri (pentru studii, muncă, activităţi culturale sau artistice, reuniuni de familie etc.) iar pentru a obtine un astfel de permis vă sunt necesare următoarele documente: o cerere care să cuprindă motivele pentru care aplicaţi şi care trebuie depusă la primăria locală/municipală, copie paşaport/viză, certificat de naştere, certificat de căsătorie, dovada existenţei unei locuinţe precum şi un extras bancar care să ateste posibilitatea întreţinerii.
De asemenea, pentru conducătorii auto este valabilă aceeaşi perioadă de 90 de zile în care pot circula cu permisul românesc, iar alcoolemia trebuie menţinută sub stadiul de 0,24g/l (2-3 beri) deoarece orice depăşeşte acest nivel se consideră contravenţie. Ca să nu mai vorbim de 0,50g/l sau peste, când deja ajungem la categoria de delict.

Atunci când vorbim despre vamă şi ce anume putem transporta (unde multe persoane neinformate în prealabil pot avea probleme), limita de produse ce ţin de vicii trebuie menţinută la 1 litru pentru băuturi alcoolice, 200 de bucăţi ţigări şi doamnelor, ne pare rău, dar doar 50g pentru parfumuri. Drogurile sau orice alte substanţe suspecte sunt, desigur, interzise.

Totodată, la fel de important de reţinut este să nu cumva să încercaţi să aduceţi şi acasă puţină cultură greacă. Orice tentativă de a trece graniţă Greciei cu obiecte antice nedeclarate  poate fi pedepsită cu închisoare de la 1 lună la 5 ani. Declararea acestor obiecte se face către serviciile arheologice sau cea mai apropiată secţie de poliţie, în termen de 15 zile de la descoperirea lor.
În cazul în care călătoriţi cu un minor, lucrurile se complică puţin deoarece actele necesare se înmulţesc. Atunci când acesta este însoţit de către un părinte, trebuie să prezinte la vamă o declaraţie al celuilalt părinte prin care îşi dă acordul pentru călătoria respectivă, cu o durată prestabilită şi ţările în care poate merge. Dacă minorul este încredinţat altei persoane, decât părinţii săi, atunci acesta trebuie să prezinte o declaraţie care să dovedească acest lucru, precum şi actele personale. Toate documentele trebuie legalizate, iar taxa pentru declaraţie este de 60 de euro.

 Atena – Ghid Turistic – Ce sa vizitezi


Atena este cu siguranţă o comoară a turismului grecesc datorită locaţiilor cu o imensă însemnătate istorică şi culturală. Cei mai exigenţi dintre dumneavoastră ar spune probabil că celebrele ruine sunt doar „grămezi” de piatră oarecum informe, dar odată ajunşi acolo, priveliştea deosebită va face cu siguranţă toate aceste gânduri să dispară. Mai jos veţi regăsi principalele puncte de atracţie aranjate în funcţie de regiunea lor.

  • Roman Agora – fostul centru al Atenei, Agora este populară datorită influenţelor primite de la Socrate şi Platon (pe atunci oaspeţi ai acestei zone). Minunat spaţiu de recreere şi culturalizare, tot aici se regăseşte şi teatrul Dionisos (cel mai vechi teatru din lume, importanţa sa este redată de faptul că a fost construit în perioada în care tragedia- ca specie literară, a fost introdusă în Atena). Accesul vizitatorilor este permis zilnic între orele 8:00 şi 19:30, însă doar cu un soi de „abonament” ce vă va „ajuta” să vizitaţi toate locaţiile arheologice din Atena. Costul său este de 12 euro şi 6 euro pentru studenţi.
  • Trilogia Neo-clasică: Universitatea, Biblioteca şi Academia– întemeiată în anul 1837, Universitatea Naţională Kapodistrian Atena se numără printre cele mai vechi universităţi din Europa de Sud. Aceasta a fost construită după tiparul neoclasic (având mai multe clădiri în formă de T şi 2 curţi simetrice), dar este adaptată cerinţelor climatului mediteranean. Condiţiile de studiu sunt extrem de bune, profesorii sunt familiarizaţi cu cele mai noi metode de predare şi instruire, iar studenţii pot beneficia de nenumărate burse şi programe culturale (printre care şi Erasmus). Alături de aceasta, Academia Atenei a fost realizată între anii 1859-1885, cu pauze semnificative, la iniţiativa baronului Simon Sinas (ambasador al Greciei în Viena, Berlin şi Munchen) şi a familiei sale. Nu în ultimul rând, Biblioteca Naţională Vallianios, superb decorată, cu o sală de lectură imensă, amenajata cu un şir spectaculos de coloane dorice şi scări.  – este unul din cele mai populare şi apreciate muzee din lume. Localizat pe strada Patission (Omonia), acesta poate fi accesat cu uşurinţă datorită metroului cu staţia aferentă. Aici veţi putea vizita adevărate comori ale civilizaţiei miceniene (măşti, cupe, vase, bijuterii, măşti mortuare, vasele Vaphio decorate cu tauri), fresce provenite din insula vulcanica Santorini (un adevărat paradis natural şi arhitectural) dar şi părţi din Antikythera (un fel de calculator mecanic antic).Taxa de intrare este de 7 euro, iar programul începe la 8:00 şi se termină la 19:30.
  • Muntele Lycabettus – Deşi nu depăşeşte 200-300 de metri, fiind mai degrabă deal decât munte, Lycabettus (cunoscut şi pentru denumirea de Lycavittos sau „dealul lupilor”) este cel mai înalt punct al Atenei şi locul perfect de unde puteţi admira panorama oraşului. Legendele spun că zeiţa Atena, construind Acropolele, a „pierdut” din greşeală o bucată de piatră şi aşa s-a format acest deal, care şi-a căpătat ulterior de „dealul lupilor” datorită animalelor ce se perindau prin preajmă. Puteţi ajunge aici cu un funicular, care circulă din jumătate în jumătate de oră, iar biletul costă 6 euro. Dar….aveţi şi posibilitatea de a merge pe jos, recomandată doar celor care au o oarecare condiţie fizică. Veţi aprecia mult mai mult pădurea atât de liniştită, florile de cactus înflorite sau lumina soarelui care acoperă întreaga Atenă. Iar când ajungeţi sus, puteţi vizita şi biserica Agios Georgios sau vă puteţi relaxa la restaurantul din apropiere. Este într-adevăr o experienţă unică.
  • Acropolis şi Parthenon – Acropolis este cetatea vechiului oraş grecesc, alcătuită din nenumărate temple, statui şi altare, care găzduieşte una dintre cele mai importante capodopere a arhitecturii greceşti: Parthenonul. Ridicat la iniţiativa lui Pericle, acesta este un monument închinat zeiţei Athena Parthenos, divinitatea oraşului. Construit în inegalabilul stil doric, din marmură albă de Pentelic, Parthenonul întruchipează perfect luptele zeilor cu titanii, lupta dintre Atena şi Poseidon pentru stăpânirea oraşului sau luptele atenienilor cu frumoasele amazoane. Dacă doriţi să vizitaţi acest loc trebuie să scoateţi din buzunar suma de 12 euro, iar studenţii ce deţin card european (ISIC- Internaţional Student Identity Card) pot intra gratis.

 • Palatul Nou – actuala locaţie a Parlamentului grec, această construcţie a fost concepută de arhitectul saxon Ernst Ziller. Printre altele, Palatul Nou este faimos pentru schimbul de gărzi (asemănător cu cel din Londra) care se realizează din oră în oră. Înfăţişarea acestora (cu fuste şi pompoane) e foarte pitorească, iar fotografierea este permisă.
 • Monastiraki – este un district al Atenei ce cuprinde piaţa Monastiraki (de pe strada Athinas) şi întregul district Thission. Aici veţi descoperi un adevărat complex de suveniruri, antichităţi, magazine de îmbrăcăminte şi încălţăminte, „chinezării” la 1 euro bucata, terase şi restaurante, dar şi biserica Agios Phillipos sau Biblioteca lui Hadrian. Dacă nu aveţi chef de shopping sau cafele, puteţi pur şi simplu să vă plimbaţi pe minunatele străzi pietruite şi să vă pierdeţi în visare. Efectul este asemănător cu cel produs de 10 şedinţe de SPA. Garantat. Tot aici puteţi vizita talciocul de duminică, ce datează încă din anul 1910, în piaţa Abyssinia. Şi un mic sfat pentru cei care doresc să cumpere mici „amintiri” pentru cei de acasă: nu cumpăraţi niciodată din zona dinspre biserică ci mergeţi mai spre centru sau spre capătul opus, deoarece veţi găsi aceleaşi suveniruri la preţuri mult mai bune. Ar fi păcat să daţi 8 euro pe „dezgolita Venus”, când doar la câţiva metri o puteţi achiziţiona cu 4-5 euro.
 • Templul lui Poseidon -un adevărat monument al eleganţei greceşti, acest templu este unul din cele mai importante obiective din zona Attica. Poziţionat în Sounion, acesta este menţionat şi în Odiseea lui Homer, că fiind locaţia în care Menelaos l-a îngropat pe Phrontes Onetorides. Din păcate, doar 15 coloane mai există astăzi (din 34), iar pe una dintre acestea, poetul Byron care a luptat pentru independenţa Greciei, şi-a semnat numele. Templul lui Poseidon rămâne în istorie şi drept un reper folosit de marinarii rătăciţi, în special datorită coloanelor sale albe. Iar marea Egee vă va impresiona cu siguranţă, cu apele ei curate şi limpezi, de un albastru verzui, dar şi cu nisipul ce vă va mângâia picioarele de îndată ce veţi păşi în apă.

Ce sa NU vizitezi in Atena

Atena este cu adevărat un oraş minunat, cu multe locuri frumoase de oferit. Cu toate acestea, ar trebui să ştiţi, atunci când intetionati să o vizitaţi, să vă feriţi cu desăvârşire de zonele Omonia şi Karaiskaki, cunoscute srept cartiere rău-famate. Deşi arhitectural sunt deosebit de atrăgătoare, şi pe timpul zilei chiar puteţi să mergeţi într-o mică expediţie (dacă nu vă descurajează aglomeraţia), în timpul nopţii, acestea sunt de evitat. Sunt des întâlniţi în aceste zone hoţii, prostituatele, consumatorii de droguri, cerşetorii. În general, dacă sunteţi într-un grup mai numeros sunteţi relativ în siguranţă, dar ideea de a merge acolo neînsoţit, mai ales noaptea, trebuie, preventiv, exclusă.

Timp liber în Atena

Zonele care „mustesc” de cafenele, terase şi taverne sunt Kifssia, Kolonaki, Omonia, iar cele mai frumoase bouzoukii (localuri unde se cântă live) se găsesc pe străzile Poseidon şi Syngrou.
Reţine că tavernele funcţionează ca un fel de restaurante ce iti oferă şansa de a gusta din cele mai bune bucate tradiţionale. Nu pleca fără să încerci salatele lor tradiţionale din legume coapte sau crude, cu ulei de măsline, brânză feta şi nenumărate arome (oregano, busuioc, cimbru). Apoi, mezedes – un soi de aperitive formate din măsline sau ardei copt cu sosuri, vinete la grătar, brânzeturi sau nelipsitele fructe de mare, sau Fila Pita-un foietaj umplut cu pui şi ciuperci, spanac şi brânză grecească. O nebunie! Iar Gyros-ul şi souflakis vă vor aminti de „shaormica” de acasă, păstrându-şi însă izul grecesc.

În ceea ce priveşte viaţa de noapte, însemnând cluburile şi bouzouki-ile, lucrurile stau la fel de roz. Cluburile de noapte sunt într-adevăr captivante, însă dacă vrei să vezi adevărata faţă a grecilor, trebuie neapărat să mergi la o bouzoukia. Acestea sunt localuri unde cântăreţii greci vin seară de seară şi fac un show extraordinar. Începând cu miezul nopţii şi continuând până în zorii zilei, poţi dansa şi cânta alături de animatorii de aici, pe mese, sub mese, pe scenă sau oriunde altundeva te simţi bine. Diverse domnişoare angajate special te îmbie cu zeci de tăviţe cu garoafe colorate (10euro/tăviţa), care sunt cumpărate atât de bărbaţi cât şi de femei pentru a fi apoi aruncate pe scenă. Uneori te trezeşti cu o ploaie de tăvi îndreptată spre tine. Nu te îngrijora: nu are nimeni nimic cu tine, din contra. Acest gest este considerat unul de apreciere pentru prestaţia ta de interpret ocazional.
Preţurile sunt puţin cam piperate, ce-i drept însă distracţia este garantată. În funcţie de bouzoukia la care mergi, acestea pot varia între 20-35 euro/persoană, însă în acest preţ este inclusă o sticlă cu whiskey sau vodkă, apă, suc natural de portocale sau lămâi, şi o tăviţă cu fel de fel de bunătăţi (alune, migdale, fructe).

Cele mai vizitate locaţii sunt Caramela( Sygrou 165, telefon: 210/93-23-560), unde cântă de joi până duminică artişti ca Kyriakos Kyanos, Sakis Arseniou (doamnelor… merită!) sau Elena Metaxa (la fel de „savuroasa” ca si coniacul), Frangelico (Poseidonos 35,Kalamaki; tel: +30-210-98 43 630), unde îi veţi găsi pe minunaţii Andreas Stamos şi Giorgos Giannias sau Thea (3 Poseidonos, Kalamaki; tel: 210/98-13-950) cu superbii cântăreţi Margaritis, Tsalikis şi Karagotis.

După o noapte de bouzoukia, acordurile melodiilor greceşti vă vor însoţi peste tot şi nu veţi uita niciodată această experienţă. Garantat!

Mijloace de transport in comun la Atena

Mijloacele de transport din Atena sunt extrem de variate atât pentru circulaţia internă cât şi pentru cea externă.În ceea ce priveşte circulaţia internă, cele mai ieftine sunt mijloacele de transport în comun: autobuze, metrou, tramvaie şi trenuri subterane.
În cazul autobuzelor (există aproximativ 300 de linii) puteţi opta pentru cele care vin de la sau merg spre aeroportul Eleftherios Venizelos (fost premier elen):

 • E96 -având capătul de linie în Pireu; circulă în regim non-stop;
 • E95 -cu capătul de linie în Syndagma (Atena) circulă de asemenea non-stop

sau pentru cele care circulă din Atena spre Pireu:

 • 049 – Omonia -Pireu, în funcţiune până la ora 24;
 • 040 – Syndagma -Pireu, circulă non-stop.

Însă nici dacă veţi merge cu metroul nu veţi regreta deoarece acest tip de reţea este extrem de bine dezvoltat. Cu un număr de aproximativ 550.000 de călători zilnic, metroul a cunoscut un real succes în rândul grecilor care îl preferă în detrimentul autobuzelor sau tramvaielor datorită rapidităţii de deplasare. Dacă veţi avea ocazia să ajungeţi în Atena, nu rataţi călătoria cu acest mijloc de transport. Deşi iniţial nu veţi avea nici cea mai mică idee încotro să mergeţi şi veţi fi îngrozit de mulţimea de oameni care fuge în toate părţile, treptat veţi învăţa cum se procedează. Din păcate, doar 26 de kilometri au fost adaptaţi metroului şi acoperă 3 linii: cea verde (circulă pe ruta Kifissia-Omonia-Pireu), cea roşie (Sepolia-Omonia-Syndagma-Dafni) şi cea albastră (Monastiraki-Syndagma-Etniki-Amîna). Toate cele 3 linii sunt în funcţiune doar până la ora 24. Partea bună este că nu aveţi nicio şansă să vă rătăciţi deoarece la fiecare pas aveţi plăcuţe,scrise şi în greacă şi în engleză, ce vă îndrumă prin săgeţele.

Câteva sfaturi pentru călătoria cu metroul:

 • urmăriţi culoarea liniei pentru a ajunge acolo unde vă doriţi. Este o linie (roşie, verde sau albastră) poziţionată deasupra scrisului (personal, până mi-am dat seama cum să interpretez aceste semne, credeam pur şi simplu că grecii au simţul culorilor atât de bine dezvoltat, că desenează fiecare plăcuţă cu câte o culoare. Nu faceţi ca mine!)
 • când urcaţi pe scările rulante poziţionaţi-vă pe partea dreaptă. Partea stângă este doar pentru cei care se grăbesc sau vor să-şi facă antrenamentul de seară. Reţineţi totuşi acest lucru deoarece este puţin enervant ca o persoană să se grăbească să prindă metroul şi să nu poată trece din cauza altora care nu cunosc această „regulă nescrisă”.
 • dacă totuşi reuşiţi „performanţa” de a vă rătăci, nu vă fie frică să întrebaţi pe cineva. Începeţi cu un „signomi” (scuze) ca să vă arătaţi totuşi respectul faţă de limba lor şi continuaţi în engleză. Veţi găsi uşor pe cineva care să vă îndrume. Încheiaţi cu un „efharisto” (mulţumesc) şi continuaţi-vă explorarea.
 • fiecare metrou/tram are o hartă cu staţiile pe care le parcurge. Indicaţiile sunt extrem de clare astfel încât toată lumea să le înţeleagă. Citiţi-le şi fiţi atenţi şi la doamna care anunţă staţiile. Aşa veţi învăţa mult mai uşor sistemul lor.
 • nu uitaţi să validaţi biletul înainte de a urcă în metrou. Vă puteţi achiziţiona un bilet din staţiile de metrou unde veţi găsi nişte aparate asemănătoare automatelor de cafea. Introduceţi banii (1,4 euro sau 0,70 euro pentru persoanele cu reducere-studenţi,bătrâni etc.) şi apoi luaţi biletul şi eventual, restul de bani. Cu un astfel de bilet puteţi călători cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul şi este valabil 1h 30′ de la ora emiterii lui, pentru toate mijloacele de transport precizate.

În ceea ce priveşte circulaţia cu tramvaiul, şi acesta are la rândul său 3 linii (şi 35 de vehicule) care circulă de asemenea tot până la ora 24:

 • Vouliagmenis – Glyfada – Faliro
 • Faliro – Glyfada – Syndagma
 • Syndagma – Glyfada – Vouliagmenis
 • Mersul cu tramul este la fel de plăcut ca şi cel cu metroul, liniile sale acoperind până la 27 de kilometri.Dacă doriţi să vă procuraţi un abonament la reducere, trebuie să plătiţi 8,80 euro pentru autobuze (este valabil pe toate autobuzele,exceptând cele expres E sau X), 18 euro pentru autobuz şi metrou, 20 de euro pentru autobuz, metrou şi tramvai. Atenţie mare deoarece dacă în momentul achiziţionării nu prezentaţi legitimaţia de student sau alte documente pentru reducere, veţi plăti un preţ dublu pentru abonament.

Calatorie cu masina la Atena

Principala rută este Bucureşti- Sofia-Atena. Plecaţi din Bucureşti pe 5/E70/E85, apoi traversaţi graniţa pe la Giurgiu(E70/E85). Păstraţi direcţia, schimbaţi dreapta pe 3/E83 şi intraţi pe A2/E83, pe care o şi mentineţi până la intersecţia Dolni Bogrov, unde schimbaţi la dreapta pe 6/E79. Faceţi stânga pe 1/6/E79/E870 şi păstraţi direcţia până ajungeţi la graniţă lângă Kulata E79, de unde contiunati până la Promachon E79. Faceţi dreapta pe 12/E79 lângă Lefkon 16 şi continuaţi pe E90 până faceţi stânga pe 3/E65.Când ajungeţi lângă Alamana (E65) faceţi dreapta şi apoi stânga pe 3 lângă Bralos. Schimbaţi dreapta pe O Liossion şi …aţi ajuns în Atena.

Tot periplul acesta durează aproximativ 19 ore şi 20 min, timp în care străbateţi 1102 km.
Nu uitaţi să aveţi la dumneavoastră lei pentru a plăti taxele de la noi (25 RON-taxa de pod, 45 RON-taxe salubrizare şi ecologie, 45-taxe Giurgiu) dar şi euro pentru bugetul bulgarilor (2 euro-taxa de pod, vignetă-5 euro/7zile). Această rută vă asigură un drum liniştit până în Atena, însă aveţi mare grijă la Ruse, unde aveţi un sens giratoriu destul de complicat, însă la doar câţiva kilometri veţi găsi un Shell de unde puteţi cumpăra o hartă. Apoi după ce treceţi de Sofia,la aproximativ 180 de kilometri, veţi face stânga pentru a ajunge pe drumul Kulata-Grecia. Sunt doar 2 autostrăzi elene unde trebuie să plătiţi taxe de drum: dinspre Atena către Peloponnesus şi de la Atena la Thessaloniki, ambele taxe fiind în jur de 1-3 USD.

De asemenea, este de preferat să vă faceţi plinul înainte de a ieşi din România, pentru a nu fi nevoiţi să opriţi în Bulgaria (multe persoane preferă să ocolească această ţară din varii motive). Odată ajunşi în Grecia veţi putea cumpăra motorină la preţul de 1.39 euro, benzină fără plumb 95- 1.59 euro,benzină fără plumb 98- 1.78 euro. Maşini de poliţie veţi găsi mai mult ziua, şi veţi fi opriţi în cazul în care circulaţi cu viteză prea mare. Şi nu încercaţi să „fentaţi” radarele, deoarece, în Grecia antiradarele sunt strict interzise, iar cei dotaţi cu asemenea dispozitive riscă o amendă de până la 2000 de euro.

Viteza legală în Grecia este de 50 km/h în oraş, 90 km/h pe drum deschis şi 100 km/h pe autostradă.Totodată, depăşirea vitezei cu peste 20km/h se pedepseşte cu amendă de 100 de euro, iar cu peste 30 km/h se pedepseşte cu 350 de euro (se reţine şi permisul de conducere pe 60 de zile).Odată ajunşi la destinaţie, se poate întâmpla să fiţi prea obosiţi să mai căutaţi locuri de parcare special amenajate (în cazul în care hotelul la care staţi nu deţine un astfel de loc) şi vă gândiţi să lăsaţi maşina în stradă. Maaaare greşeală! Amenzile pentru parcare ilegală sunt de până la 150 de euro, la care mai „plusează” domnii poliţişti şi cu luarea plăcuţelor de înmatriculare pe o perioadă de 20 de zile.

În teorie vi se pot aplica amenzi mari şi chiar reţine permisul dacă: folosiţi telefonul mobil la volan, circulaţi pe benzile destinate mijloacelor de transport sau depăşiţi pe linie continuă şi nu respectaţi culoarea semaforului. În Atena se circulă haotic, puţini fiind cei care respectă cu adevarat regulile de circulaţie.

Un aspect destul de „amuzant”, să-i spunem, este faptul că şoferii greci nu obişnuiesc să-şi semnalizeze schimbările de direcţie (probabil şi-au cumpărat maşini fără semnalizări în dotare!) ci doar se uită puţin peste umăr şi trec. Acest lucru este valabil şi pentru pietonii care nu sunt prea atenţi când traversează şi deseori mai trec şi pe roşu, asigurându-se la fel de superficial.

Cazare in Atena

Odată ajunşi în Atena, indiferent de scopul acestei vizite, trebuie să căutaţi un loc de cazare. Iar Atena este cu siguranţă un oraş unde nu veţi duce lipsă de aşa ceva, însă tot trebuie făcută o cercetare în prealabil pentru a nu avea probleme.
Zonele care trebuie evitate cu desăvârşire sunt Omonia şi tot ce reprezintă strada Acharnon, Karaiskaki, iar cele mai frumoase şi liniştite sunt Glyfada, Voulas, Syndagma sau Kolonaki (asemănător cartierului Dorobanţi din Bucureşti). Aceste zone sunt într-adevăr superbe, însă cu siguranţă şi mai costisitoare. Dar fiţi fără grijă, căci nu totul se împarte în alb sau negru. Puteţi opta şi pentru zone ca Metaxourgeio, Larissa sau Victoria Square unde puteţi găsi şi pensiuni sau hosteluri cu preţuri „mai umane”.

Cazare in zonele Omonia si Karaiskaki 

În ceea ce priveşte Omonia şiKaraiskaki, acestea sunt cartiere destul de rău famate. Veţi găsi şi multe patrule de poliţie, ce-i drept, deci să aveţi asupra dumneavoastră actele de identitate, în cazul nefericit în care trebuie să ajungeţi prin aceste zone. Dar (există şi un „dar” în acest peisaj, dacă vă vine să credeţi) aici veţi găsi hoteluri accesibile şi destul de întreţinute (în comparaţie cu dezastrul de afară). Printre cele mai frumoase hoteluri din aceste zone pot fi amintite şi:

 • Grecotel Omonia Grand Hotel – poziţionat în Omonia Square, este un hotel de 5 stele, 8 etaje şi 115 camere dotate cu aer condiţionat, izolate fonic, televizor cu antenă satelit, acces la internet, mini-bar, un mic „seif” unde vă puteţi lăsa bijuteriile şi băi placate cu marmură. În incinta sa aveţi şi un restaurant deschis de la 7:00 dimineaţa până la miezul nopţii unde puteţi gusta din delicatesele locale.
 • Stanley Hotel – localizat în apropiere de Omonia, în Karaiskaki Square, acesta este un hotel de 4 stele, recent renovat, cu un număr impresionant de 395 de camere, dotate cu băi complet echipate (duş, cadă, uscător de păr şi toaletă), telefon, televizor color, nelipsitul seif pentru bijuterii şi balcon. Această locaţie îşi atrage turiştii şi cu o grădină plasată pe acoperiş de unde puteţi vedea tot oraşul şi unde există de asemenea o tavernă cu bar, restaurant şi piscină. Preţul unei camere este de 76 de euro/noapte.
 • Jason Hotel – renovat în 2003, acest hotel oferă turiştilor confort de 4 stele şi 82 de camere mobilate cu dotări asemănătoare celorlalte (televizor, telefon, baie personală, seif, mini-bar etc.). Poziţionat la aproximativ 350 de metri de Omonia, hotelul este aproape de Teatrul Naţional, iar preţul unei camere variază între 60 şi 120 de euro (preţul depinde de tipul camerei alese: simplă, dublă,cu mic dejun sau fără).
 • Mirabello Hotel– situat la aproximativ 120 de metri de staţia de metrou, acest hotel a fost renovat în 2004, fiind deschis pentru Jocurile Olimpice.Are 48 de camere complet echipate cu detectoare de fum, aer condiţionat, televizor, mini-frigider, acces la internet, seif şi desigur băi dotate cu duş, cadă şi toaletă. Preţul este de aproximativ 50 de euro/noapte.

Cazare in zonele Glyfada si Voulas 

Zonele privilegiate (Glyfada şiVoulas) care vă aduc mai aproape de mare sunt la rândul lor înţesate de hoteluri frumoase şi accesibile.

 • Blue Sky Hotel este unul din cele mai populare hoteluri din regiunea aceasta. Proaspăt renovat,acesta are 3 stele, 19 camere şi 36 de paturi. Dotat cu toate facilităţile necesare (toaletă, aer conditionar, frigider, televizor, room service etc.), hotelul este poziţionat la 15 minute de mers pe jos de plajă, şi la 45 de minute de mers cu maşina de aeroport. Preţurile diferă de la 40 la 80 de euro/noapte în funcţie de sezon sau de tipul camerei.
 • Palace Hotel Glyfada – este localizat aproape de mijloace de transport (autobuz şi tram), iar toate camerele dispun de aer condiţionat, cablu tv, mini-bar etc. Totodată există şi un restaurant (Inn Restaurant) amplasat lângă piscină unde puteţi lua masa, sau pur şi simplu va puteţi relaxa cu un pahar de vin în mână, admirând marea. Preţul pentru o cameră este de aproximativ 50 de euro/noapte.

Cazare in zonele Syndagma si Kolonaki 

În Syndagma şiKolonaki ofertele nu diferă foarte mult, avantajele fiind vizibile atunci când doriţi să vizitaţi principalele obiective turistice (pierdeţi mai puţin timp pe drum sau schimbând mijloace de transport). Cele mai bine cotate hoteluri din aceste regiuni sunt:

 • King George Palace Hotel – este un hotel de 5 stele, cu 118 camere, refinisate şi modernizate după o pauză de 14 ani. Majoritatea acestor camere au privelişte spre piaţa Syndagma, în timp ce de la ultimele etaje se poate admira panorama încântătoare a Acropolelor sau a muntelui Lycabettus. Şi acestea sunt la rândul lor complet echipate cu aer condiţionat, balcon, mini-bar, telefon, radio, seif, internet. Tot aici veţi găsi cel mai faimos „centru” gastronomic şi un lounge unde vă puteţi relaxa, ascultandu-i pe cei mai renumiţi dj-i din zonă. Aici au fost găzduiţi regi, prinţi sau persoane importante din toată lumea, iar preţul este pe măsura renumelui şi a ofertei. Acesta variază între 140-300 de euro pe noapte, în funcţie de tipul camerei (premiere, deluxe etc.). Şi ca să atragă şi oamenii care nu au sânge regal, ci poate doar „puţin nobil”, acest hotel vă oferă reduceri de preţ substanţiale în cazul în care staţi mai mult de 1 noapte.
 • St. George Lycabettus Hotel – localizat în cartierul de lux Kolonaki (2, Kleomenous Str, 106 75 Atena), acest hotel de 5 stele asigură aceleaşi condiţii excelente (room service, săli de conferinţă şi petreceri, babysitting/servicii pentru copii, spălătorie, salon de frumuseţe, mic dejun în cameră, schimb valutar, închirieri auto, fax/copiator etc.) la care se adaugă şi posibilitatea de a merge la piscină, saună, sală sau SPA (în incinta hotelului, desigur). Tot aici oaspeţii pot admira colecţia unei galerii de artă sau panorama ruinelor Acropole vizibile de la ultimele etaje. Preţul variază între 90 şi 170 de euro pe noapte, în funcţie de tipul de cameră ales.

Cazare in zonele Metaxourgeio, Larissa si Victoria Square 

Nu în ultimul rând, zonele Metaxourgeio, Larissa sauVictoria Square care găzduiesc nu doar hoteluri ci şi hosteluri (un fel de „hotel” pentru persoanele cu un buget mai mic, ce are dormitoare şi băi comune, fiecare persoană plătind pentru locul ocupat).

 • Athens Delta – este un hostel amplasat la doar câteva minute de staţiile de metrou Larissa şi Metaxourgeio, oferind turiştilor căi de acces facile către principalele puncte turistice. Facilităţile oferite de această locaţie se axează pe servicii de internet, aer condiţionat, fax, lenjerie curată, un dulap personal, băi dotate cu duşuri, toalete şi prosoape curate, un lounge unde vă puteţi uita le televizor şi desigur, nelipsitul seif (dacă este prezent chiar şi în hosteluri, cu siguranţă este un semn). Curăţenia este garantata, iar preţul pe noapte este de doar 13 euro.
 • Hostel Zorbas – localizat in Victoria Square este un hostel foarte bine cotat de vizitatorii săi, deoarece pe lângă poziţia excelentă (în centru, aproape de cele mai frumoase obiective, magazine şi terase) oferă camere proaspăt renovate cu acces la serviciile de internet, aer condiţionat, televizor şi baie. De asemenea are o localizare perfectă, fiind aproape de portul Pireus şi de complexul Monastiraki (un fel de bazar, unde veţi găsi tot ce doriţi în materie de suveniruri, haine, încălţăminte etc. la preţuri mai mult decât accesbile). Aici preţul pe noapte este de 15 euro.

Pentru rezidenti in Atena

Numere de urgenta

 • Serviciul de Urgenţe Politie– 110
 • Serviciul de Ambulanta-166
 • Pompieri-11888
 • Informatii– 11850
 • Medicii SOS– 1016
 • Spitale, clinici Duty, Farmacii– 1434
 • Open Line pentru cei care sunt dependenţi de droguri sau alcool- 210 3617089
 • Prefix telefonic: +30

 Internet-cafe

În cazul în care rămâneţi fără laptop sau apar unele defecţiuni tehnice, puteţi apela cu încredere la hotelul în care staţi, unde veţi găsi cu siguranţă o metodă de a comunica cu cei dragi. Însă atunci când nu se poate, internet-cafe-urile vă stau la dispoziţie pretutindeni, în capitala elenă.

 • Museum Internet Cafe – poziţionat lângă Muzeul Naţional de Arheologie (strada Patision 86), acesta a fost primul internet-cafe deschis în Grecia! Atrăgându-şi clienţii cu o conexiune rapidă (256 kbps) dar şi cu delicii gustoase (cafea, bere, milk-shake, îngheţată) această locaţie este perfectă pentru a petrece momente unice, navigând pe internet sau discutând cu prietenii, la o bere. Proprietarul este John Avrabos, pe care îl puteţi contacta la numărul de telefon: +30 210 8833418.
 • Street Cafe– localizat în Piraeus (59, Iroon Polytechniou Str.), acest internet-cafe este preferatul împătimiţilor de jocuri, oferind un program de 18 ore, o conexiune la internet foarte rapidă, jocuri şi ecrane de aproximativ 48 cm pentru o vizibilitate mai bună. Nikos Taikidis este proprietarul, iar numărul de telefon +30 210 4525989.
 • Plaka Internet World– situat în Plaka (29 Pantrosou Str.) acest loc este deschis doar din luna Aprilie până în Noiembrie, şi oferă clienţilor săi, pe lângă servicii de internet şi conexiune rapidă şi posibilitatea de a crea CD-uri. Totodată dispune de imprimantă, scanner şi fax. Detalii găsiţi la numărul de telefon: +30 22890 79195, Pavlos Georgiadis.

Locuri de munca – Grecia

Barmanite Descrierea postului: se lucreaza in cadrul barului cit si in sala la deservire bauturilor alcoolice si nealcoolice conform retetarului propriu al unitati- politete si profesionalism in servirea clientilor; pastrarea curateniei la locul de munca Se lucreaza in café- baruri de familie ! Cerinte varsta cuprinsa intre 20/28 ani nu necesita experienta se cere aspect fizic placut cunostinte de limba engleza nivel mediu persoana sociabila,comunicativa, adaptabila. salariul 750/900 euro+ Tips ) cazare asigurata de angajator intampinarea noilor candidate in Atena – se ofera assistenta si suport pe toata perioada sederii in Grecia de catre Agentie .
Tel/Fax 0030 ) 210. 522. 3501
Tel Mob 0030 ) 694. 879 .5483
Tel Mob 0030 ) 697. 992 3177
Tel Mob 0766263679 RO

Detali pe id msg : job_ grecia
Vorbim Romaneste!

GREEK AGENCY STELLA JOB
Agentie Selectie si Plasare Personal
Acreditata de Ministerul Munci din Grecia Nr Licienta 3793/159 ( 18 ani Experienta
GREEK AGENCY STELLA JOB
Str Marnis nr 54 et 6 Birou nr 5 ATHENA GRECIA
job_grecia@yahoo.com <mailto:job_grecia@yahoo.com>
www. stellajob. gr
Detali pe id msg : job_ grecia

Servicii medicale 

Pentru a beneficia de acces la îngrijiri medicale, turiştii din Uniunea Europeană (UE) trebuie să aibă la ei Cardul European de Sănătate (CEASS). Cu acest card „in dinti” mergeţi fie la IKA (Institutul de Asigurări Sociale), clinicile regionale, fie la Centrele de Sănătate a Sistemului Naţional de Sănătate sau Ambulatoriu. Pentru informaţii suplimentare legate de această problemă puteţi cere informaţii de la Biroul Naţional pentru Inofrmatii Turistice (Blvd. Vassilissis Sofias nr. 33, telefon 010-7213249) sau la Organizaţia Naţională de Turism a Greciei (St. Amerikis nr. 2, telefon 010-3223111).

În cazuri de urgenţă puteţi alege să mergeţi la spitale de stat sau private. Spitalele de stat asigură asistenţă gratuită pentru cei care fac parte din Uniunea Europeană, însă există posibilitatea ca, din cauza bugetului limitat să trebuiască să plătiţi o anumită sumă. Mai bine întrebaţi înainte, pentru a fi siguri. Iar pentru cele private, povestea o ştie toată lumea: conform zicalei: „dati un ban dar staţi în fata”. Principalele spitale ( de stat şi private) sunt:

 • Evanghelismos – înfiinţat în 1880 de un grup de femei, în ziua de azi, acest spital de stat este administrat de Michail Theodorou. Serviciile medicale sunt foarte bine puse la punct şi se axează în jurul secţiilor de neurochirurgie, terapie intensivă, pneumologie şi cardiologie. Adresă: 45-47 Ipsilantou Str, GR 10676, Athens Tel: 213-2041000 Program de vizite: În fiecare zi de la 12:00-14:00 şi de la 17:00-20:00
 • Regional General Hospital Laiko– specializat pe chirurgie (metoda da Vinci – mecanizată)  Adresă: 17 Agiou Thoma Str., Athens, Greece 115 27 Tel: 0030 210 7456000
 • Pentelia’s General Childrena’s Hospital – este destinat copiilor până la vârstă de 18 ani; Adresă: str .Zaimi, nr. 151 27 Melissia, Tel: (+30)2108036200, Adresă de mail: paidon@paidon-pentelis.gr.
 • 4.Obstretical and Gynaecological Hospital of Athens Helena Venizeloua – unul din cele mai complexe şi bine dotate spitale, acesta cuprinde diverse secţii (medicină internă, obstretica şi ginecologie) şi laboratoare. Adresă: 2 Helena Venizelou Square, 115 21 Athens Tel: 6432220-23 & 6402000 (operatori)
 • 5.Athens Private Medical Center Date de contact: Adresă: Distomou 5-7, 15125, Maroussi Tel: 30/1/689-8100 
 • Medical Center P Faliro– înfiinţata în 1983, această clinică privată este momentan condusă de preşedintele George Apostolopoulos. Adresă: strada 36 Areos, GR-17562 P. Faliro Tel: (+30) 210-9892100 -120, Fax: (+30) 210-9848205
 • E-mail: p.faliro@iatriko.gr

  Cabinete stomatologice

 • Athens Dental Center– este condus de doctorul Thomas H. Stillwell (D.D.S), alături de Tamie (manager), Kassie (asistentă) şi Sarah (secretară). În acest cadrul familial, puteţi beneficia de tratamente pentru gingii, implanturi coronare, tratamente de albire etc- Adresă: 899 N Congress ParkwayAthens, TN 37303 Tel: 423-744-0668  Program: Luni,Marţi,Joi,Vineri- 09:00- 18:00 Miercuri,Sâmbătă,Duminică- Închis
 • Dentist Team Tzavella– găsiţi aici cea mai avansată tehnologie în materie de stomatologie („normala” sau cosmetică). Se vorbeşte atât engleza cât şi greaca, şi puteţi beneficia de locuri de parcare dar şi de mijloace de transport.  Adresă: 6 Rigillis str, Athens, Greece  Tel: +30 210 7292262  Program: Marţi, Miercuri, Joi- 02:00-10:00  Luni, Vineri, Sâmbătă, Duminică: Închis
 • Dental Center– echipaţi de asemenea cu tehnologii moderne, lasere şi alte materiale de ultima generaţie, doctorii acestei clinici se ocupă de probleme gingivale, carii, implanturi, aparate dentare etc. atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Adresă: 125 Vas. Sofias Ave., Athens, 11521 Tel: +30 2106466600 Program: Luni, Marţi Miercuri, Joi, Vineri: 10:00-09:00   Sâmbătă: 10:00-03:00 şi Duminca: Închis

Farmacii în Atena

Acestea pot fi găsite la fiecare colţ de stradă, iar unele au şi regim non-stop, însă în cazul în care nu sunt deschise şi noaptea, veţi găsi pe uşă un bilet cu adresa celei mai apropiate farmacii. Majoritatea au un orar destul de ciudat şi neregulat (luni, miercuri- 08:00-14:30; iar marţi, joi şi vineri 08:00- 14:30 şi 17:30-20:00). De asemenea, puteţi suna la numărul 1434 pentru a afla adresele farmaciilor deschise la ora respectivă. Însă aveţi grijă, deoarece trebuie să ştiţi greaca!

Asociatii culturale si confesionale romanesti in Atena

Datorită faptului că un număr crescut de imigranţi români au ales să muncească în Atena, într-un timp relativ scurt s-au pus bazele a numeroase asociaţii culturale şi spirituale destinate românilor. Printre cele mai cunoscute sunt :

 • Comunitatea Română „Sf. Ştefan cel Mare” din Atena – este o asociaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 1992. Are în componenţa sa aproximativ 700 de membri şi încearcă integrarea românilor din Atena în comunităţi cu specific românesc. Date de contact: 8, str. Aristotelous, Piaţa Vathis, 10452, Atena; tel/fax: 0030 2105231256.
 • Asociaţia Culturală Româno – Elenă „Armonia” din Atena – a luat naştere în anul 2007, fiind condusă de dna. Manuela Marinescu. Date de contact: 20, Spirou Trikoupi, 10683 Atena, tel: 0030 210 3306239.
 • Comunitatea Română „Sf. Gheorghe” din Larissa – înfiinţată în anul 2002 şi prezidată de dna. Carmen Stanciu. Date de contact: 28 Octombrie nr. 62, Larissa, tel/fax: 0030 2410232901
 • Asociaţia culturală „Balkania contemporana” – înfiinţată în 2004 cu sediul la Chalkidonos, 54, 11527, Atena, Tel: 2107794107.
 • Uniunea Româno – Elenă „Rompier” – şi-a început activitatea în anul 2008 şi este condusă de dl. Banea Petrică. Date de contact: Hagipashali, nr. 12, Pieria, Korinos; tel. 23510 41317 / 42457; mob. 6978145209; e-mail rompier2008@yahoo.co.uk.

Toate aceste asociaţii doresc să integreze cât mai uşor populaţia română existentă în Atena. Acesta este o acţiune benefică deoarece îi ajută pe cei aflaţi departe de casă, să restabilească legături (fie ele şi doar emoţionale sau culturale) cu patria lor şi totodată propagă elemente de cultură şi civilizaţie română în Atena (există cursuri de limbă, istorie şi geografie română deschise oricui vrea să participe indiferent de vârstă).

Totodată, sistemul includerii elementelor de origine română îşi găseşte aliaţi şi în mass-media. Cu multă muncă şi străduinţă s-a reuşit crearea unei emisiuni radio în limba română difuzată de Radio Athens Internaţional (104.4 FM) precum şi ziare, reviste şi biblioteci. Printre cele mai sonore nume se regăsesc:

 • Ziarul electronic „Romedia” – înfiinţat în 2009 de editorii Ana Tutuianu şi David Floroae. Date de contact: B-dul Athinas 47B, Atena 10554, tel/fax.: +30 2103240019/+302117109015;
 • „Ziarul Românilor” – este un ziar săptămânal, fondat în anul 2004. Date de contact: Str Pandoras nr. 1, Glyfada; tel: +30 6983 022 897
 • Biblioteca de carte românească „Mihai Eminescu”, fondată de dna Manuela Marinescu în 1996. Date de contact: 20, Spirou Trikoupi str., 106 83 Athens;tel/fax: (+30) 210 330.62.39/(+30) 210 330.62.39.

Firme de  transport persoane

Pentru a ajunge în capitala Greciei poţi alege avionul sau autocarul. Toate firmele aeriene existente pe piaţă îţi pot asigura un zbor liniştit până în Atena; alegerea depinde de intervalul călătoriei, perioada în care îţi faci rezervare sau firma cu care vei călători.

Cele mai ieftine bilete le puteţi găsi la Carpatair (aproximativ 230 euro, un bilet dus-întors pentru luna august, cu plecarea din Timişoara) sau Tarom şi Austrian Airlines (285 euro, aceeaşi perioadă, cu plecarea din Iaşi). În cazul în care doreşti să călătoreşti în luna septembrie, vei avea oportunitea de a găsi preţuri chiar şi în jur de 100-125 de euro (dus-întors, direct) cu Olympic Airlines şi Tarom. Însă trebuie să îţi faci rezervare din timp. Cu autocarul povestea se modifică puţin. Aceasta este într-adevăr cea mai ieftină cale spre minunata Grecie, însă şi durata transportului va creşte considerabil. Dacă un zbor cu avionul până în Atena nu durează mai mult de 1h 30m, dar trebuie să-ţi foloseşti toţi banii din puşculiţă pentru a-ţi cumpăra un bilet, cu autocarul vei merge aproximativ 24-25 de ore, dar vei plăti cel mult 120 de euro pentru un bilet dus-întors. Oboseala este mai mare, însă îţi mai rămân nişte bani de buzunar.

Cele mai cunoscute şi avantajoase firme de transport persoane sunt Lilian Express, Filaret şi Eurolines. Lilian Express are oferte bune, costul unui bilet fiind de 100 de euro, iar durata călătoriei este de 25- 26 de ore. Condiţiile sunt de asemenea bune, având şi o gamă de autocare variată (Mercedes, Setra, Bova) ce oferă siguranţă şi confort. Acestea dispun de aer condiţionat funcţionabil, instalaţii audio şi video pentru filme, microfoane,frigidere şi… curăţenie. Există opriri aproape în fiecare oraş din România, trebuie doar să suni şi să verifici ora la care ajunge în zona respectivă. Cu Filaret situaţia este asemănătoare, având aproximativ aceleaşi dotări. Autocarele din gama Volvo şi Mercedes, au instalate scaune rabatabile, aer condiţionat, microfon, frigider şi toaletă. Dacă alegi această firmă de transport atunci va trebui să scoţi din buzunar în jur de 120 euro pe un bilet dus-întors.

Şi nu în cele din urmă, cu Eurolines îţi poţi cumpăra, de exemplu, un bilet (doar dus) cu suma de 250,00 Ron, iar condiţiile nu sunt foarte diferite. Autocarele Mercedes, Scania, Setra, microbuzele şi mini-autocarele îşi aşteaptă pasagerii cu aer condiţionat, minim 3 şoferi, scaune rabatabile, toaletă şi sistem video HI-FI.

Linkuri utile:

Traduceri acte in Atena

 

(13200)

Categorie:

Ghiduri turistice

Etichete:

, , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*