Redactor de pagină Iulia Radu

Oraşul Ålesund farmecă din prima clipă în care retina este captată de culorile de basm ale aurorei boreale , fenomen atmosferic specific  țărilor nordice și  implicit, al Norvegiei .

Oraşul este situat pe coasta dintre Bergen şi Trondheim, în vecinătatea Cărării Trolilor şi a celebrului fiord Geiranger , loc notat de UNESCO în lista celor mai prestigioase şi importante locuri pentru a fi vizitate. Locuitorii acestor zone se mândresc cu numărul mare de turişti veniţi anual pentru a scăpa de aglomeraţia metropolelor. Departe de a fi doar un simplu oraş liniștit, la prima vedere,  Ålesund , este municipiul provinciei Møre og Romsdal ce aparţine de Norvegia. Centrul oraşului este pe insula  Aspøya şi Nørvøy, în timp ce Heissa şi Oksnøya au zone rezidenţiale. Pe insula Ellingsøya sunt trei zone urbane de mici dimensiuni : Hoffland,

Alesund – ghid turistic Informatii utile

Årset și Myklebost cu o populaţie de 1,204 locuitori . Insula Ellingsøya este accesibilă cu ajutorul mijloacelor de transport naval sau pe autostrada ce face legătura cu municipiul Skodje . Din 2009 a fost modernizat tunelul de 3,481 m ce trece pe sub mare şi face legătura dintre centrul municipiului Ålesund şi insula Ellingsøya .

Ålesund este unul dintre cele mai importante porturi ale Norvegiei şi se distinge prin stilul Art Nouveau care se potriveşte de minune cu peisajul ţinuturilor nordice. Stema oraşului înfăţişează pescari în timpul unei capturi serioase de peşte . În vechea limbă norvegiană oraşul se numea Kaupangen Borgund , unde kaupang însemna “piaţă” sau „oraş “ . Noul nume înseamnă „strâmtoarea” (sund) „ţiparilor”(áll) , iar nava din imagine era specifică celor din secolul XVIII-XIX . Municipiul Ålesund acoperă o zonă de 93 km ², iar populaţia la recensământul din 2010 a fost de 42.982 . Raportată la aceste date , densitatea este de 460,5 locuitori / km² .

Scurt istoric

Legenda spune că Gangerolf (cunoscut în afara Norvegiei sub numele de Rollo) , întemeietorul Dinastiei Ducilor de Normandia din secolul al-X-lea și strămoşul lui William Cuceritorul , se trăgea dintr-o provincie aflată în Nord-Estul oraşului Ålesund . William Cuceritorul a invadat Anglia în 1066 , iar acest lucru îl face pe Gangerolf străbunul britanicilor . În lume există cel puţin trei statui ale faimosului Rollo : una în parcul central în Ålesund , una în Franţa în oraşul Rouen şi ultima în Statele Unite , mai precis în Fargo .

Pe 23 Ianuarie 1904 , oraşul a fost cuprins de flăcări și din cauza clădirilor care erau preponderent construite din lemn ( aşa cum cerea vechea tradiţie norvegiană ), acestea au ars extrem de repede . În urma acestui incendiu , care a distrus oraşul într-o singură noapte , numai un bătrân a decedat , însă a lăsat sute de familii fără adăpost . Oraşul a fost construit de Kaiser Wilhelm al Germaniei  în stilul arhicunoscut în zilele noatre , Art Nouveau . Acesta a trimis către tărâmul nordic : piatră , cărămidă şi mortar . Astăzi cele mai frecventate străzi poartă numele celui ce a restaurat oraşul .

Vremea in Alesund

Clima zonei din care face parte orașul Ålesund este oceanică cu ierni blânde , aspect care îi surprinde pe foarte mulţi , având în vedere că majoritatea se aşteaptă ca acest oraş să aibă o climă extrem de friguroasă ; răcoroase sunt doar verile . În August , cea mai călduroasă lună , se înregistrează 16 ° C . Cea mai friguroasă lună a anului este Ianuarie unde cea mai scăzută temperatură a fost de – 11 ° C înregistrată la Vigra , aeroportul din Ålesund .

Printre atracţiile estivale ale turistilor se numără festivalurile la care pot participa . Cel mai iubit festival al primăverii este cel de teatru (mai multe informații la teaterfestival.no), în timp ce Festivalul Ambarcaţiunilor este cel mai îndrăgit de localnici şi de turişti deopotrivă pe timp de vară ( 17 Iulie )  . În luna August are loc Festivalul Mâncării Norvegiene . Primăria oraşului oferă turiştilor spectacole de neuitat şi mâncare tradiţională . Aceste mese vor face deliciul iubitorilor de peşte şi fructe de mare . Iubitorii dansului tradiţional nordic pot admira formaţii locale de dans la Festivalul Dansului Popular ce are loc tot în luna August .

Mijloace de transport – Cum ajungi in Alesund

Oraşul Ålesund fiind alcătuit dintr-o serie de insule necesită mai multe căi de transport care să înlesnească buna funcţionare a turismului local , dar să și faciliteze transportul mărfii către localnici .

Cu avionul pentru nerăbdători

Deabia aştepți să ajungi în oraşul acesta magic ? Crede-mă pe cuvânt când îţi spun că cea mai bună alegere este să rezervi un bilet de avion la una din următoarele companii aviatice pentru că doar ele fac legătura cu aeroportul Vigra din Ålesund  :

⇒ SAS Scandinavian Airlines ale căror avioane le puteți lua din Oslo, Bergen, Trondheim şi Copenhaga .

⇒ airBaltic care face legătura cu Riga
⇒ Norwegian  care are plecări şi sosiri către/din capitala Norvegiei , Oslo .

Cu trenul pentru mai multă distracție

Nimeni nu ar refuza o plimbare cu trenurile “vikingilor” având în vedere peisajele de vis pe care firescul şi realul nu te lasă să le iei acasă pentru totdeauna . Ai crede că asta ar fi totul ? Se pare că ţara are mult mai multe de oferit… Calitatea transportului feroviar îţi poate crea cel mai dulce somn , însă adevăratele picturi de natură încadrate de rama geamului te ţin mereu treaz şi uimit . Conectat mereu la întrebarea ”Chiar este adevărat ?”  Să revenim la infomații mai pământene .

Gara se află în Åndalsnes , deși ar fi trebuit să treacă prin centrul orașului Ålesund , aceasta nu a fost niciodată continuată. Dacă ai pierdut trenul  (stai liniştit exact cum sunt norvegienii) există un autobuz care te duce din Åndalsnes la destinaţia propusă , Ålesund .

Trenurile pleacă din Dombås de trei ori pe zi şi fac legătura cu Trondheim , Ålesund şi Oslo . Dacă vrei să pleci din Dombås către Trondheim va trebui să aştepți câteva ore bune , însă partea bună este că Dombås e un oraş cu preţuri foarte bune şi restaurante ieftine . Să nu te miri dacă vei vedea şi aici foarte mulţi turişti . Pe lăngă produsele accesibile , oraşul are peisaje de neuitat .

Cu autobuzul pentru pasionații de fotografie

În fiecare oră autobuzele pleacă din Kristiansund, Molde și Volda către Ålesund . Atât noaptea cât și ziua sunt plecări și sosiri din / către Oslo , dar călătoria durează aproximativ 10 ore .

Cu vaporul pentru romantici

Orașul Ålesund este punct de oprire pentru multe nave , inclusiv pentru navele de croazieră . Calea ferată Raumabanen porneşte din Åndalsnes , 120 kilometri (75 mile) Est de Ålesund, şi se duce către Dombås, apoi mai la sud pe linia Dovrebanen schimbă direcţia şi merge spre Lillehammer şi Oslo. Ålesund este un port important în care mulţi pasageri ai navelor de croazieră coboară , vapoarele făcînd legătura cu Bergen, Kingston upon Hull, Newcastle, Hamburg, şi Trondheim, inclusiv Hurtigruta (Expresul norvegian de coastă) care ajung în Ålesund de două ori pe zi . Prețurile sunt destul de piperate dacă doriţi să navigaţi . Astfel , pentru o croazieră cu Hurigruten care face legătura o data pe zi cu Ålesund și pleacă din Bergen către Kirkenes și înapoi , o persoană plătește minim 10 000 Coroane norvegiene adică aproximativ 1200 € .

Cu masina in Alesund

Dacă nu te poţi dezlipi de mașină nici în locurile în care călătoreşti poţi închiria una direct de peinternet. Site-ul allinclusivecarrent.com/norway/alesund.html îţi stă la dispoziţie . Tot ce trebuie să faci este să dai o comandă la ora la care vei ajunge în Viga, aeroportul din Alesund pentru a lua maşina chiar de la aeroport. Pe site vei primi și infomații cu privire la costul închirierii . În cazul unei rezervări poţi plăti cu Master Card , Visa sau Euro Card . Prețul unei mașini închiriate variază în funcție de modelul acesteia . Pentru a beneficia de o mașină modestă timp de o săptămână trebuie să plătești 530 C$ . Dacă te gîndești că vei întâmpina probleme cu locurile de parcare te asigur ca nu vei avea prea mari necazuri având în vedere că norvegienii folosesc pentru urgenţe maşinile . Bicicletele în schimb sunt preferate de localnici şi în plus de ce ai refuza să nu te amesteci în mulţimea de oameni nordici calmi şi foarte amabili ?

ATENȚIE LA PARCARE ! Nu parca în orice loc pentru că rişti amenzi usturătoare . Parcările sunt amenajate în locuri speciale . Pentru staţionarea timp de o oră într-o parcare interioară preţul este de 12 Coroane Norvegiene , iar pentru o zi preţul ajunge la 120 Coroane Norvegiene . Parcările exterioare sunt gratuite după ora 16.00 și în week-end , dar între 09.00-16.00 anunțul cu mesajul Parcare cu plată (Parking for fee) este valabil .

Dacă vrei să faci o excursie cu maşina de la aeroportul din Oslo vei avea şansa să vezi oraşele Dombås şi Åndalsnes . Cănd vei ajunge în dreptul muntelui Dovre îţi va părea rău că ai luat maşina deoarece drumul în acest loc este foarte circulat fiind unul dintre cele mai mari drumuri care leagă Estul oraşului de Vest . Distanţa între Oslo şi Alesund este de 533 km şi poate fi parcursă în 7-8 ore . Da exact , să nu crezi că poţi goni pe drumurile acestea străine . Limita de viteză este de 50 km/h ]n yonele foarte populate (sate şi oraşe) , 70 km/h pe autostrăzi şi 90 km/h pe autostăzile principale . Ai grijă la cele amintite mai sus pentru că amenda pentru depășirea vitezei este foarte mare . Trebuie să ai grijă de două ori pentru că există zone în care limita de viteză este diferită și trebuie să observi mereu semnul de circulație pentru a nu intra în ilegalitate .

Un alt dezavantaj al mersului cu maşina îl reprezintă costul mare al benzinei . La ora actuală ( 2011 ) este de 15 Coroane Norvegiene litrul .

Mijloace de transport in comun

Bicicleta cea zglobie

Pentru a admira frumusețile naturale cel mai bine, așa cum am menționat mai sus , este să închiriezi o bicicletă . Site-ul www.visitalesund-geiranger.com îți stă la dispoziție cu toate detaliile . Pentru a închiria o bicicletă te poți duce personal la adresa : Dronning Sonjas Plass 6002 sau poți telefona la +47 920 95 745 . Prețul diferă în funcție de modelul bicicletei și de durata de închiriere . Pentru o zi poți plăti 25 Coroane Norvegiene , iar pentru a te bucura o întreagă săptămână de drumeții pe două roți prețul ei de închiriere ajunge la 100Coroane Norvegiene . Dacă vei alege acest mijloc de locomoție vei avea numai de câștigat : drumurile rezervate bicicliștilor sunt foarte multe și de bună calitate , prețul de închiriere este bun , iar sănătatea va prospera și ea .

Vrei cu autobuzul ?

Autobuzul care circulă cel mai des prin oraș aparține companiei TIMEkspressen și leagă Kristiansund de Volda . Majoritatea companiilor de transport în comun au rute care uneşte toate cartierele între ele și circulă mai des în timpul săptămânii . Microbuzele Nettbuss Møre AS pot fi închiriate de grupuri de oameni pentru a vizita locurile din jurul orașului . Există un autobuz (Aquarium Bus)de la această firmă care duce la Acvariul din oraș , Atlanterhavsparken . Orice autobuz trece din 15 în 15 minute indiferent de companie .

Dacă îţi doreşti să porneşti la drum mai lung poţi alege ruta Ålesund – Åndalsnes . Drumul ţine aproximativ 2 ore şi costa 100-150 Coroane Norvegiene . Din Åndalsnes se poate lua cu uşurinţă trenul către Oslo . Această rută trece prin Dombås , iar preţul este între 500-700 Coroane Norvegiene . Preţurile pentru biletele de autobuz sunt cu mult mai scumpe ca cele de tren şi tocmai de aceea foarte mulţi localnici nu se înghesuie să prindă microbuzul .

Din Oslo până în Ålesund cu autobuzul se fac 10-12 ore, cu avionul 50 de minute. Dacă vrei să vizitezi şi împrejurimile oraşului ar fi bine să alegi să mergi cu autobuzul din Ålesund către Fiordul Geiranger (Geirangerfjorden) . Această cursă pleacă de luni până vineri de la ora 9 până la 19:15 din oraşul descris în articol şi preţurile sunt în funcţie de vârsta călătorului . Astfel , pentru un copil de sub 7 ani biletul este de 290 de Coroane Norvegiene , iar pentru un adult acesta ajunge la 570 de Coroane Norvegiene . Studenţii beneficiază de o reducere şi pot plăti în total 400 de CN , iar pensionarii 350 de CN . Dacă doriţi să închiriaţi din timp locul pentru o astfel de călătorie o puteţi afce pe site-ul http://www.visitalesund-geiranger.com/en/Product/?TLp=416106 sau la +70 13 30 40 

Călătoria este de neuitat şi pasionaţii de artă vor avea inspiraţie multă vreme de când vor vedea locurile acestea .

În atenția studenților !!! Orice student cu card internațional care atestă că este student și beneficiază de reducere la transport trebuie să spună ți să arate cardul în locurile de unde își procură biletul pentru că de cele mai multe ori în Norvegia sunt reduceri substanțiale . Aceste reduceri adresate studenților nu sunt public afișate dar de fiecare dată trebuie să spuneți și s-ar putea să aveți noroc să beneficiați de reduceri la transport .

Bărcuța fără rău de mare

Bărcile și navele sunt considerate în Alesund mijloace de transport în comun și te plimbă printre fiorduri și zona de coastă . Compania Ålesund Havfiskesenter promite clipe de neuitat pe mare , la pescuit la bordul navei Rebell care poate găzdui 11 persoane . Există chiar taxiuri bărci care fac legătura cu toate fiordurile din zonă .

Un cuibusor in Ålesund

În minunatul oraş înconjurat de apă poţi foarte repede găsi cazare pentru toate gusturile . Hotelurile au preţuri mai ridicate ca în multe alte oraşe europene, dar condiţiile de cazare te vor face să uiţi repede de banii daţi în plus faţă de alte destinaţii .

Hoteluri in Alesund

Hotelul Atlantica Acest hotel de trei stele se află situat în centrul orașului și este foarte aproape de aeroport , de biserica Alesund și de Stadionul Color Line . Hotelul servește micul dejun și cina la restaurantul propriu , iar un lounge este mereu deschis pentru doritorii de discuții aprinse . În zonele marcate vizitatorii au parte de Internet Wireless . Preţul pentru o noapte de cazare este de 121 Euro .

Hotelul Scandic Alesund Hotel de patru stele care oferă celor ce se cazează aici relaxare lângă plajă . Turiștii se pot relaxa în saunele specific nordice și pentru o sumă de bani în plus plătită mașina personală va sta la hotel . Astfel , veți scuti plata parcării mașinii în locurile publice . Prețul este de 103 Euro pe noapte .

Hotelul Brosundet Toate hotelurile se află situate în aproximativ aceeași zonă , dar acest hotel face diferența între toate celelalte pentru că turiștii au parte de room service non stop.  Prețul de cazare este de 209 Euro pe noapte .

 

 

 

 

 

 

(2679)

Categorie:

Ghiduri turistice

Etichete:

, , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Te poti simti in siguranta! Campurile obligatorii sunt marcate *

*